zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Softwarepiraterij kost bedrijven miljoenen

25 augustus 2009 - Bedrijven in Europa, het Midden Oosten en Afrike (de EMEA-regio) hebben in de eerste helft van 2009 al voor meer dan tien miljoen dollar schade geleden doordat ze illegale software hebben gebruikt. Dat maakt de Business Software Alliance (BSA) bekend.

Het schadebedrag bestaat uit betaalde schadevergoedingen (3,4 miljoen dollar) en de noodzakelijke aanschaf van officiële licenties (6,6 miljoen dollar).  Daarnaast moesten bedrijven kosten maken voor juridische bijstand. In Nederland was de schade voor bedrijven in de eerste helft van 2009 in totaal 299.546 euro. 



Rechtszaken
"De BSA voert elke werkdag meer dan 30 rechtszaken in de EMEA-regio," zegt Sarah Coombes, Senior Director Legal Affairs bij de Business Software Alliance. "Wij maken er ons zorgen over dat zoveel bedrijven op dit moment de regels aan hun laars lappen door illegale software te gebruiken. Ze lopen risico op juridische en financiële consequenties die hun cashflow kunnen schaden." 

Meer meldingen
Jacco Brand, voorzitter van het BSA comité in de Benelux: "In Nederland is het aantal zaken in het eerste halfjaar van 2009 relatief laag. Maar we zijn ontzettend actief in deze regio en we zien sinds kort weer een sterke toename van het aantal meldingen en concrete zaken die we momenteel onderzoeken. Hoe dit zich ook verder ontwikkelt, de BSA blijft in de Benelux zeer actief met voorlichting èn scherpe controles." 

Schikking
De BSA bereikte in juni 2009 zijn op een na grootste schikking in de EMEA-regio. Een Duitse onderneming was meer dan anderhalf miljoen dollar kwijt aan schadevergoedingen en licentiekosten. Deze schikking illustreert hoe ernstig de financiële consequenties van illegaal softwaregebruik kunnen zijn. 

Tips
De BSA ontvangt wekelijks circa 100 tips over bedrijven die illegale software gebruiken. De tips komen van medewerkers en organisaties die zich zorgen maken over het illegale gebruik van software. De BSA staat open voor tips via zijn website www.bsa.org. Op deze site zijn ook tools en informatie beschikbaar over het verantwoord inzetten van software.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Websites van grote ondernemingen makkelijk te kraken
 Drie online bedreigingen voor 2009
 Top vijf bedrijfsrisico's illegaal softwaregebruik
 Top vijf excuses voor illegaal softwaregebruik
 
 
reacties
 
Icnivad  |   | 
26-08-2009
 | 
18:54 uur
Hoewel dit weer de volgende 'komkommer & Kwel' update is. was ik ook deze keer weer tot tranen geroerd.

Liever opensource en eigen product dan customized commercieël massaproduct. Zo wordt de BSA propagator van open source. De licentiekosten rijzen immers de pan uit en daar komt nog een boete overheen.

Misschien vinden velen het product de prijs niet waard? Het wordt in elk geval gebruikt en dat is ook reclame en een investering. Net als dat populaire muziekje op de radio zorgt voor cd verkoop en bekendheid van de artiest.





REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10