zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vacatureaanbod stijgt weer

13 augustus 2009 - Na een daling van vijftien maanden laat het vacatureaanbod in juli voor het weer een lichte stijging zien, zo blijkt uit de Monster Employment Index. Acht sectoren vertoonden een stijging van het vacatureaanbod, waarvan de Index voor de gezondheidszorg met 32 punten aanzienlijk meer toenam dan de rest.

"Na een daling van vijftien maanden is een stijging van het vacatureaanbod, al is het een lichte, meer dan welkom. Het lijkt er op dat de Nederlandse Index in navolging van de Europese Index enigszins begint te stabiliseren," aldus Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. "Deze ontwikkeling is ook terug te zien in de kwartaalcijfers van Nederlandse bedrijven zoals Randstad en Akzo Nobel en aan de AEX die enigszins opkrabbelt." 



Gezondheidszorg

Met een toename van 32 punten (dertien procent) steeg de Index voor de gezondheidszorg fors sneller dan de andere sectoren. Het vacatureaanbod binnen de gezondheidszorg is nu vier procent hoger dan in juli vorig jaar. Ook de Index van de juridische sector (+tien), onderwijs (+negen), horeca & toerisme (+acht), transport & logistiek (+acht) en landbouw & visserij (+acht) steeg aanzienlijk. Voor laatstgenoemde sector betekent dit een stijging van het Monster Employment Indexcijfer van negen procent ten opzichte van juli 2008. Voor de overige sectoren staat de Index lager dan een jaar geleden. Voor de trendgevoelige sectoren als HR en marketing, PR & media bleef het vacatureaanbod in juli onveranderd. 

Daling

Er waren in juli zes sectoren die een lichte daling van het vacatureaanbod lieten zien. De sectoren techniek, IT en productie daalden met twee punten. Accounting, management & consultancy en de publieke sector vertoonden een daling van één punt. Telecommunicatie is als sector uit de rapportage gehaald omdat het aantal vacatures in die sector te klein is geworden om er betrouwbare uitspraken over te doen.
Zeeland stijgt sterk
Ook diverse provincies vertoonden in juli een stijging van het vacatureaanbod. Zeeland steeg het meest, de Index nam er met vijf punten toe. Hiermee laat de provincie het kleinste verschil met juli vorig jaar zien, de Index staat er dertien procent lager dan in juli 2008. Ook in Limburg (+drie), Noord-Brabant (+drie) en Drenthe (+twee) steeg het vacatureaanbod. In Flevoland daalde de Index met zes punten het sterkst. Ook in Friesland (-vier), Overijssel (-drie) en Groningen (-twee) daalde het vacatureaanbod. In de overige provincies bleef de Index gelijk. Desondanks laat Noord-Holland vergeleken met een jaar terug nog de grootste afname zien, de Index staat er nu 62 procent lager. 

Europees vacatureaanbod

De Europese Index daalde in juli wel, met één punt. De Index staat daarmee 40 procent lager dan in juli 2008. In Europa zijn er twee sectoren die, ten opzichte van vorig jaar, groei vertoonden, namelijk gezondheidszorg en onderwijs. In Frankrijk nam het vacatureaanbod met zes punten het sterkst toe, gevolgd door Italië (+vijf) en België (+vier). Zweden rapporteerde in juli de grootste afname van de Index (-zes) en ook in Duitsland nam het vacatureaanbod af (-twee). Groot-Brittannië bleef stabiel.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkzoekende kiest voor Monsterboard of nichesite
 Arbeidsmarkt koelt verder af
 Nederlands vacatureaanbod daalt sterker dan het Europese gemiddelde
 Open sollicitatie opvallend succesvol
 
 
reacties
 
Ron  |   | 
14-08-2009
 | 
09:53 uur
Dit is allemaal kort termijn visie, versterkt door de huidige economische neergang. Op langer termijn kijkend naar nu tot 2015 vertrekt meed dan 40% van de werkende bevolking met pensioen. Binnen vele vakdisciplines is er zelf nu nog geen voldoende aanvulling vanuit scholing. Laat staan na 2011 en later. Zelfs wanneer het langer gaat duren dan 2010 in de huidige economische trant, dan nog komen we vakmensen te kort in 2011. Helaas kijken we in ons land uitsluitend naar de korte termijn, niet alleen dit kabinet maar ook veel werkgevers, dus op langer termijn betekent dat weer allerlei ad-hoc oplossingen. Wanneer komt er weer eens een echte leider in ons land, die alle neuzen weer eens gaat richten op echte lang termijn oplossingen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10