zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Griep kan recessie met twee jaar rekken

22 juli 2009 - Net nu het einde van de economische malaise in zicht lijkt te komen, voorspelt Oxford Economics, een Britse denktank, dat de kans bestaat dat de Mexicaanse griep elke vorm van herstel in de kiem zal smoren in het najaar.

Volgens de denktank kan een pandemie van zes maanden, ook als er niet zoveel doden vallen, de Britse economie 60 miljard pond kosten, de economie met 7,5 procent laten krimpen en een inflatie van één procent per jaar tot 2012 veroorzaken. "Er is een groot risico dat de pandemie een aantal ongewenste gedragsveranderingen veroorzaakt die leiden tot deflatie. Als er in het najaar een grootschalige griepuitbraak plaats vindt, valt die samen met het begin van het economische herstel en dat kan de doodsteek zijn voor bedrijven die toch al zwak staan en de financiële markten nog verder onder druk zetten. Dit kan een vicieuze cirkel in gang zetten waardoor het herstel nog enkele jaren uitgesteld wordt." 



Gevolgen
De  belangrijkste reden waarom bedrijven last zullen hebben van de griep is omdat zoveel medewerkers niet kunnen werken. Naar verwachting is een grieppatiënt veertien dagen uit de roulatie. Ook de onmogelijkheid om te reizen, mocht het openbaar vervoer aangetast worden, zal bedrijven beperken in hun dagelijkse bezigheden. En verder kan de angst voor besmetting mensen weghouden van openbare ruimtes, zoals vliegvelden, stations, restaurants en winkelcentra en dat leidt tot een daling van de uitgaven. De kans is bovendien groot dat bedrijven hun investeringen uitstellen omdat ze niet weten wat de impact en duur van de pandemie zal zijn. 

Psychische effecten
Houd ook alvast rekening met de psychische impact. Ouders zullen zich zorgen maken om hun kinderen, werknemers over hun financiële en gezondheidsrisico’s en managers over het mogelijke personeelstekort. De denktank raadt managers nu al aan na te denken hoe ze met de mogelijke gevolgen om kunnen gaan en dit te communiceren met hun medewerkers.

 
 Doorsturen   7 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zieke werknemer moet naar huis gestuurd worden
 Vier mogelijke maatregelen tegen de grieppandemie
 Sleutelmedewerkers moeten Tamiflu en mondkapjes krijgen
 Zes tips om in te grijpen bij de Mexicaanse griep
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
22-07-2009
 | 
07:51 uur
de grootste pandemie die de wereld momenteel in zijn greep heeft is een verschrikkelijk vorm van pessimisme. Dat is de meest dodelijke ziekte die er maar bestaat. Met name economen schijnen erg gevoelig te zijn voor deze ziekte. Verschijnselen zijn ondermeer het steeds maar weer gebruiken van modellen, waarvan bekend is dat ze steeds verkeerde voorspellingen uitbraken.
Politici worden ook makkelijk geinfecteerd, wat er op kan wijzen dat narcisme de kans op besmetting aanmerkelijk vergroot. De verschijnselen bij politici zijn echter anders. Waar de economen dwangmatig met modellen aan de gang gaan, gaan politici wartaal uitslaan, zich bezig houden met volstrekt triviale zaken en niet bestaande problemen oplossen, waardoor vooraf niet bestaande problemen ineens actueel worden.
Het ziet er niet naar uit dat op korte termijn een medicijn tegen deze kwaal zal worden gevonden, temeer daar de pharmaceutische industrie de opbrengsten aan prozac als een welkom bijverschijnsel ziet van deze crisis.
Rian@prevent-care.nl  |   | 
22-07-2009
 | 
09:09 uur
Preventief verzekeren is goedkoper dan curatief verzekeren.
Met andere woorden voorkomen is beter dan genezen.
Doe net als de NASA en zet Colloïdal Silver in voor je mensen.
Het bestrijdt meer dan 650 virale en bacteriële ziekten en kent geen bijwerkingen.

Rian Bruijne
Orthomoleculair Geneeskundige/Biofysica
Prevent Care
Nico Cost, personal coach at bqriuz  |   | 
22-07-2009
 | 
09:22 uur
Ik ben het met je eens Ad, maar zie dit ook als welkome afwisseling op onze materialistische samenleving.

Een paar jaar door het stof gaan, zal mensen terugwerpen op wat echt belangrijk is in het leven. Uit de sleur van druk werken, geld verdienen, consumeren, vet vreten, voor de buis hangen, kiezen uit honderden soorten koekjes enzovoort.

Hoe dieper het dal, des te sterker we eruit komen.
Jeroen  |   | 
22-07-2009
 | 
14:50 uur
Beste Rian,

Er is geen enkele wetenschappelijk bewijs dat Colloïdal Silver werkt voor griep en kan zelfs gevaarlijk zijn voor de gezondheid!

Voor waarschuwingen zie

(Klik hier)

Vind jouw opmerking ook off topic mijn ziens.

Solar  |   | 
24-07-2009
 | 
15:52 uur
Beste Rian,

ik vind je reactie persoonlijk zeer on topic.
Bedankt voor je wijze bijdrage in deze.
Zaken als collodiaal zilver kunnen best wel eens de oplossing worden voor het geschetste probleem.

P.s. aan Jeroen;

Als Collodiaal Zilver vanuit commercieel oogpunt net zo interesant zou zijn als anti-biotica dan had jij nooit deze reactie geschreven.

Helaas draait de huidige gezondheids-industrie- alleen om geld verdienen.

Een gezonde mensheid betekent geen winst voor deze industrie. Hoe ongezonder de mensheid hoe meer winst voor deze industrie.

Groeten,

William
Nico Cost, personal coach @ bqriuz  |   | 
24-07-2009
 | 
18:26 uur
Reclame maken voor een pilletje (medicijn?) is een slechte zaak op deze site en off topic. Tevens vind ik het belachelijk dat de redactie dit toestaat.
Jeroen  |   | 
24-07-2009
 | 
18:36 uur
William, heb je een belang met Rian?

Deze site lijkt me niet de plaats voor gezondheidsclaims die tevens ook gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Mijn ziens nog steeds off topic

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10