zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Jacht op zwart geld geopend

4 september 2001 - Criminelen hebben een nieuwe methode ontdekt om geld te witten. Via zogenoemde money transfers proberen zij geld om te wisselen. Justitie gaat de komende tijd extra aandacht schenken aan mensen die zwart geld witwassen.

Met de euro in aantocht, is sprake van een aanzwellende stroom crimineel of informeel geld dat wordt witgewassen.Procureur-generaal D. Steenhuis is bij het Openbaar Ministerie speciaal belast met de invoering van de euro. Volgens een grove schatting is er 4 miljard aan zwart geld in omloop. Bankpresident Wellink maakte maandag gewag van een grote stroom duizendjes en biljetten van 250 gulden, die vanuit het buitenland naar Nederland vloeit.

Vergeleken met vorig jaar krijgt DNB momenteel bijna een kwart meer briefjes van 1000 en bijna 20 procent meer biljetten van 250 gulden aangeleverd. 'Dat wijst op het witwassen of eigenlijk het zwarthouden van geld,' aldus Wellink. 'Een groot deel van het geld dat uit het buitenland komt, stamt uit het informele circuit.'

Criminelen hebben een nieuwe methode ontdekt om geld te witten. Via zogenoemde money transfers proberen zij volgens procureur-generaal Steenhuis geld om te wisselen. Money transfers zijn oorspronkelijk bedoeld voor immigranten die snel geld willen overmaken naar hun land van herkomst. Daarbij wordt geld gestort op een Nederlandse bank en kan de begunstigde in het andere land er direct over beschikken. De transferkosten zijn hoog. 'Als je stromannen inzet om dit soort transacties te regelen, kun je deze methode goed toepassen,' concludeert Steenhuis. Justitie weet dat zeker 18 procent van de mensen die gebruikmaken van deze wijze van geld overmaken, criminele antecedenten heeft.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10