zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer die meer rollen vervult is succesvoller

17 juni 2009 - Een medewerker die vaak door zijn collega´s in vertrouwen wordt genomen, bekleedt op die momenten de rol van adviseur. Of het zijn taak is of niet. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt nu dat loopbaansucces en loopbaantevredenheid groter zijn naarmate medewerkers meer van dit soort loopbaanrollen combineren.

Om geïnteresseerden kennis te laten maken met deze nieuwe taal voor loopbaanontwikkeling, lanceert GITP de loopbaanrollenvragenlijst. Prof.dr.Hans Hoekstra is de grondlegger. "De beschrijving van een loopbaan in functiebenamingen maakt de wezenlijke ontwikkeling die iemand doormaakt niet zichtbaar. Loopbaanrollen doen dat wel. Zij vertellen het verhaal van iemands effectieve betekenis in zijn werk. Niet wát men doet is beslissend, maar de effecten van de manier waarop. Hoekstra onderscheidt zes loopbaanrollen: de inspirator, bestuurder, adviseur, expert, realisator en presentator. 



Testscore

Wie de loopbaanrollentest doet krijgt in de uitslag informatie over in welke mate hij de zes loopbaanrollen in zijn werk vervult in vergelijking met anderen. Zo zal een deskundige in geschriften en lezingen, met een droog verhaal dat de aandacht niet vasthoudt, misschien hoog scoren op de loopbaanrol expert maar laag op de loopbaanrollen inspirator en presentator. 

Behoefte en talent

Omdat geleidelijk gevormde loopbaanrollen de effectieve uitkomst zijn van de interactie tussen persoonlijke talenten en voorkeuren enerzijds en verwachtingen en eisen in de organisatie anderzijds, maken loopbaanrollen de verbinding helder tussen de personeelsbehoefte van de organisatie en de voorkeuren en talenten van de medewerkers. Dat kan bij loopbaan- en mobiliteitsvraagstukken en individuele begeleiding en loopbaanontwerp van belang zijn.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gratis loopbaantips op Twitter
 Zeven tips om een geschikte loopbaanadviseur te vinden
 Ontslag leidt naar betere baan
 ‘Iedereen moet loopbaanbegeleiding krijgen’
 
 
reacties
 
p.coonen  |   | 
17-06-2009
 | 
08:16 uur
Een zeer goede ontwikkeling op wetenschappelijk niveau. Als je let op een team dat elkaar aanvult in competenties zal ieder prettiger werken met meer resultaat.
Dirk  |   | 
17-06-2009
 | 
13:11 uur
Interessante materie. Ik denk dat het zeer interessant is om hier op te letten mbt je persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor bedrijven om de ontwikkeling van hun werknemers te stimuleren.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10