zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wat voor type baas bent u?

23 september 2002 - Iedereen wil graag de ideale baas zijn of hebben, maar bestaat die eigenlijk wel? Psychologie Magazine onderscheidt een zestal typen bazen.

Tot welke cateogrie behoort u?



1. De onberekenbare baas
Dit is een mens met een gebruiksaanwijzing. Zijn stemmingen wisselen snel. Deze baas is erg op zichzelf gericht en een vakidioot. Hij weet altijd een detail te vinden waarop hij medewerkers kan pakken.

2. De verkrampte baas
Hij is serieus en zeer betrokken en kan met moeite zijn hoofd boven water houden en heeft zijn medewerkers hard nodig. Hij is onzeker, maar zal dat nooit aan de medewerkers laten merken. Kenmerken van deze baas is dat hij nooit maatregelen zal nemen om het werk beter te organiseren. Hij houdt de leiding door verdeel- en heersprincipes te hanteren.

3. De onverschillige baas
Dit is een gezellige en makkelijke man. Je herkent hem meteen. Hij managet een afdeling, maar hij is nooit eindverantwoordelijk. Hij doet alsof hij het erg druk heeft, maar hij komt haast nooit in actie. Geen stimulator, maar ook geen lastpak.

4. De optuigende baas
Deze baas heeft iets cowboyachtigs en iets charmants. Hij is meer een 'spender' dan een verdiener. Hij maakt graag indruk op klanten en op medewerkers. Wie om zijn grappen lacht, maakt kans op promotie. Eigenlijk zou hij het liefs een fanclub hebben. Hij neemt graag risico's, maar dat wordt hem soms fataal.

5. De samenwerkende baas
Deze persoon stelt zich niet graag op als baas, maar kan toch zeer bazig zijn. Hij wil anderen graag iets leren, maar is teleurgesteld en ongeduldig als de kennis niet snel opgepikt wordt. Hij laat wel merken dat hij net iets meer kennis en ervaring heeft dan zijn medewerkers.

6. De efficiënte baas
Bij deze baas moet je hard werken. Hij regelt alles snel, weet precies wat de hoofdzaken zijn en verliest zich niet in details. Hij stelt hoge eisen aan zijn medewerkers en verwacht dat iedereen perfect en zelfstandig zijn werk aflevert. Voor coaching is bij deze baas geen plaats.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10