zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werken bonussen het nemen van extreme risico’s echt in de hand?

8 juni 2009 - De veronderstelling dat bankiers, directeuren en managers de economische crisis hebben veroorzaakt omdat excessieve beloningen excessieve risico’s in de hand werken, is wellicht niet helemaal waar. Elementen van de gewraakte beloningsstructuur ontmoedigen het nemen van risico's zelfs. 

Tot die verrassende conclusie komt Watson Wyatt na onderzoek. De consultants stellen dat de relatie tussen managementbeloningen en risico’s veel subtieler en complexer is dan tot nu toe aangenomen werd. Hierdoor rijst de vraag of de beloningshervormingen waar nu naar gestreefd wordt, toekomstige groei niet in de weg zullen staan of de zaken zelfs zullen verergeren. "Velen geloven dat managementbeloningen een substantiële rol hebben gespeeld in de crisis omdat ze risico’s de hand werkten. Als gevolg daarvan worden die beloningen nu wereldwijd hervormd en zijn ze onderwerp van strenge regulering," zegt Ira Kay, directeur managementcompensatie bij Watson Wyatt. "Traditionele methodes om managementbeloningen en risico's te evalueren hebben de relatie tussen die twee echter nooit volledig aangetoond." 



Balans
Watson Wyatt evalueerde de beloningsstructuur van meer dan 1.000 organisaties en destilleerde de elementen daarin die het nemen van risico’s stimuleren of juist ontmoedigen. Verrassend genoeg spreken de conclusies de algemeen heersende overtuiging tegen dat hoge bonussen, optieregelingen en beloning in aandelen extreme risico’s in de hand werkt. Uit de analyse van Watson Wyatt blijkt dat deze vormen van belonen juist leiden tot het nemen van minder risico’s. "Nu is het een kwestie van het vinden van de balans tussen prestatiebeloning/het nemen van gecalculeerde risico's en het motiveren van managers/veilig stellen van lange termijn doelen." 

Publieke opinie
Het probleem daarbij voor managementteams, aldus Andrew Pettigrew, hoogleraar Strategie en Organisatie aan de Oxford University, is dat ze hun manier van denken radicaal moeten veranderen en tegelijkertijd heelhuids uit de recessie moeten komen. Ook is de vraag of de analyse van Watson Wyatt door zal dringen tot het publiek dat nog steeds woedend is over de bijdrage van de top van het bedrijfsleven en financiële wereld aan de crisis. Om tegemoet te komen aan de publieke opinie en in reactie op de recessie hebben veel organisaties al salarissen bevroren, bonussen afgeschaft en bonussen teruggehaald. Er wordt bovendien met argusogen gekeken naar de kleinste aanwijzingen dat het management overdadig beloond wordt.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Risico top tien voor bedrijven verandert in snel tempo
 Risico nemen zit in de genen
 Excessieve beloningen leidden tot crisis
 Risicomanagement hoog op managementagenda
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10