zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vakantiegeld nekt Nederlandse bedrijven

25 mei 2009 - In de komende weken wordt het vakantiegeld weer uitbetaald. Veel Nederlandse bedrijven hebben echter onvoldoende zicht op hun cashflow, en kunnen voor onaangename verrassingen komen te staan als blijkt dat hun bankstand deze vaak niet geringe betaling niet toelaat.

Dit stelt Anneke Wieling, verantwoordelijke financieel management en reorganisatie advies bij Protiviti. Naar schatting zal zeker een kwart van de het Nederlandse midden- en kleinbedrijf zijn liquiditeitsplanning onvoldoende gemanaged hebben om de dubbele loonbetaling in mei en de daarop volgende dubbele loonbelastingafdracht in juni zonder problemen te kunnen uitkeren. Daarbij is er in de zomerperiode standaard minder business, waardoor er minder cash binnenkomt. En dan is er nog een derde tegenvaller: het slechte debiteurenbeleid. Facturen worden vanwege de economische crisis al later betaald maar volgens Wieling zal dit de komende drie maanden nog verder worden opgerekt vanwege de vakantieperiode. Wieling verwacht dan ook een explosieve stijging in het aantal faillissementen tijdens en vooral vlak na de vakantiemaanden. 



Vijf tips

Wieling geeft de volgende vijf tips om voldoende cash in kas te houden, en een dreigend faillissement te voorkomen: 

1. Vraag personeel of het vakantiegeld gespreid uitgekeerd kan worden.
 

2. Zorg dat er cash binnenkomt

Scherp het debiteurenbeleid aan zodat afnemers op tijd betalen. Leg prioriteit op sales om inkomsten te genereren, creëer rek in de liquiditeit: vraag uitstel van betaling aan bij de belastingdienst en voor het doen van grote aflossingen. 

3. Verminder kosten

Kijk naar zaken waar u makkelijk zonder kunt, de mineraalwatertap, het bloemenabonnement, kranten en tijdschriften, bekijk uw IT back up faciliteiten, aantallen licenties, wagenpark en breng deze terug naar het lagere activiteitenniveau waar u nu op opereert. Veelal levert dit niet direct een besparing op, maar het verhoogt de winstgevendheid op termijn, en zal op die manier bijdragen aan de toegankelijkheid van nieuwe financiering (en dus nieuwe cash). 

4. Bekijk de personeelsinzet kritisch

Minder orders betekent minder werk, leen personeel uit aan collega-bedrijven die het wellicht wel druk hebben, schrap in overbodige functies, en kijk uit naar regelingen voor tijdelijke WW en seizoenswerkloosheid. Behoud wel de kwaliteit die nodig is voor de toekomst! 

5. Wees creatief in de herfinanciering

Ga er niet vanuit dat banken zonder voldoende zekerheid de tekorten tijdelijk zullen overbruggen, er wordt hierin ook een bijdrage van eigen vermogenverschaffers en wellicht het personeel verwacht. Banken zullen makkelijker geld verschaffen als blijkt dat de eigenaren van een bedrijf zelf bereid zijn risico te nemen, waaruit blijkt dat zij vertrouwen hebben in de toekomst.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vakantiegeld verdwijnt bij voorkeur op spaarrekening
 Kredietcrisis is goed voor deurwaarders
 Wientjes pleit voor uitstel BTW-betaling
 Kredietcrisis legt betalingsverkeer plat
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10