zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mooi uiterlijk, meer salaris

18 mei 2009 - We denken graag dat we betaald krijgen voor wat we kunnen en bereikt hebben, maar de trieste waarheid is dat een mooi uiterlijk en oogverblindende glimlach meer invloed op onze salaris hebben dan ze zouden moeten hebben. Dat blijkt deze keer uit onderzoek van de University of Florida.

Niet alleen intelligentie, maar vooral uiterlijk en zelfvertrouwen lijken dus te betalen wie grootverdiener wordt en wie gekozen wordt door werkgevers. Timothy Judge, hoofdonderzoeker: "We ontdekten dat een knap uiterlijk iemands gevoel voor eigenwaarde versterkt, en dat resulteert in een hoger salaris. 



Fysieke aantrekkelijkheid
De onderzoekers volgden 191 mannen en vrouwen tussen de 25 en 75 die drie keer in anderhalf jaar geïnterviewd werden. Ze beantwoordden vragen over hun gezinsinkomen, opleiding, financiële zorgen en evalueerden hoe gelukkig of ontevreden ze waren op die gebieden. Ook ondergingen ze diverse intelligentie- en cognitieve tests en werd er een foto van hen gemaakt. Diverse onderzoeksmedewerkers beoordeelden de aantrekkelijkheid van de proefpersonen. De onderzoekers ontdekten dat fysieke aantrekkelijkheid een significante invloed had op salaris, opleiding en zelfevaluatie. Mensen die er goed uitzagen, verdienden meer, waren beter opgeleid en zelfverzekerder.
Het goede nieuws voor iedereen wiens gezicht ‘meer geschikt voor de radio is’ is dat intelligentie nog meer invloed op inkomen heeft dan uiterlijk. "Slimme mensen zijn dus niet per se in het nadeel ten opzichte van mooie mensen," stelt Judge. "Maar wie mooi én slim is, scoort het beste." 

Objectieve criteria
Nog een factor die een rol speelt is dat knappe mensen hun waarde en vaardigheden vaak hoger inschatten en dat leidt tot meer inkomen en minder financiële zorgen. Wilt u als manager voorkomen dat u ten prooi valt aan het vooroordeel dat mooie mensen beter zijn, gebruik tijdens de sollicitatieprocedure dan objectieve meetmethodes, adviseert Judge. 

Plastische chirurgie
Dit is natuurlijk niet het eerste onderzoek dat een relatie aantoont tussen salaris en schoonheid. Vooral in 2005 werd er veel onderzoek naar het onderwerp gedaan. In dat jaar toonde Top Sante aan dat de meeste vrouwen van mening zijn dat aantrekkelijk zijn een voordeel in hun carrière is. In datzelfde jaar concludeerden onderzoekers van de Federal Reserve Bank of St Louis dat knappe, slanke, lange mensen gemiddeld vijf procent meer vedienen dan hun minder aantrekkelijke collega’s. Aziz Corporation meldde dat jaar dat meer dan een kwart van de vrouwelijke managers plastische chirurgie, een facelift of een Botoxbehandeling zou ondergaan als dat hun carrière ten goede zou komen.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gladgeschoren mannen hebben meer succes
 Ziet u er al uit als de ideale manager?
 Werknemer steeds vaker onder het mes voor nieuwe baan
 Uiterlijk sollicitant vaak belangrijker dan inhoud
 
 
reacties
 
Inge de Munnik  |   | 
19-05-2009
 | 
10:59 uur
Volgens mij is schoonheid een combinatie tussen innerlijk en uiterlijk. De kunst is om daar een goede balans in te vinden. Lees ook

(Klik hier)




REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10