zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werknemer voelt zich onveilig op het werk

21 april 2009 - Ruim een kwart van de Nederlandse werknemers vindt zijn werkplek niet veilig. Dit blijft uit onderzoek van onderzoeksbureau Elba Media namens Securitas onder 506 respondenten. Verder komt naar voren dat ruim tweederde van de bedrijven het afgelopen jaar te maken heeft gehad met één of meerdere veiligheidsincidenten.

Medewerkers voelen zich op het werk het minst veilig rondom het pand waarin ze werken (zestien procent), gevolgd door de parkeergarage (vijf procent), de werkplek (drie procent) en het trappenhuis (twee procent). Bijna een kwart van de mensen voelt zich op het werk het meest onveilig na 20.00 uur. Vinz van Es, Algemeen Directeur bij Securitas: "Werkplekken zijn na 20.00 uur grotendeels verlaten. Degene die overwerken of ’s nachts aan het werk zijn zitten dan alleen in een (groot) pand terwijl het buiten donker is. Dit stimuleert het angstgevoel van mensen. Om dit te voorkomen kunnen zij ramen en deuren op slot draaien zodat een insluiper niet de gelegenheid krijgt om ongemerkt binnen te komen." 



Bezuinigingen

Ondanks dat ruim tweederde van de bedrijven het afgelopen jaar te maken heeft gehad incidenten, wordt er flink bezuinigd op de operationele beveiliging. Een op de vijf bedrijven geeft aan tien procent te bezuinigen, drie procent bezuinigt zelfs 100 procent of meer. Daarnaast geeft 31 procent van de verantwoordelijken voor het veiligheidsbeleid aan dat hun bedrijf redelijk tot zeer kwetsbaar is. "Dit is niet de tijd om te bezuinigen op beveiliging, veiligheidsincidenten nemen toe in economisch slechte tijden. Veel bedrijven kunnen wel geld besparen door kritisch te kijken naar het beveiligingsbeleid en deze op een andere manier in te richten." 

Top vijf incidenten afgelopen jaar:

1. Agressie (twaalf procent)
2. Inbraak met diefstal (twaalf procent)
3. Vandalisme (elf procent)
4. Bedreiging (acht procent)
5. Fraude (vijf procent)

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer voelt zich niet veilig op werkplek
 Collega’s molesteren elkaar op onveilige werkplek
 Nederlanders vaak gepest op werk
 Agressie op werkvloer neemt toe
 
 
reacties
 
Lindeman  |   | 
21-04-2009
 | 
08:21 uur
Een nogal misleidende kop die niet had misstaan op de voorpagina van de Telegraaf. Wat een onzin zeg. De werknemer voelt zich helemaal niet onveilig, het is niet onveiliger dan de afgelopen jaren (alleen de berichtgeving verandert) en het nieuws wordt de wereld in geslingerd door - hoe verrassend - een beveiligingsbedrijf. Wij van Glorix zien steeds meer vuile toiletten... Kom op jongens, wel een beetje kwaliteit blijven bieden op de site!
Hammecher  |   | 
21-04-2009
 | 
11:06 uur
Twijfelachtig en tendentieus. Men moet het belang van beveiliging (praten we hier overigens over security of safety?) nooit bagatelliseren, maar dit is onzin. Een beveiligingsonderzoek vorig jaar bij onze organisatie (4.000 mdw) strookt totaal niet met dit beeld. Er wordt inderdaad bezuinigd in de sector en dat is gevaarlijk. De omzetstijging in 2008 was fors (CBS: 10.5%) maar tendeert nu naar een daling. Dat Securitas en anderen protesteren is begrijpelijk, maar waarschuwen door een overtrokken dreigingsbeeld te creëren is bedenkelijk en niet effectief.





REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10