zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Crisis veroorzaakt stress bij werknemers

13 maart 2009 - Door de economische crisis kondigen steeds meer bedrijven ontslagen en reorganisaties aan. Dat brengt grote onzekerheid en stress bij werknemers met zich mee. Niet alleen voor de met ontslag bedreigden, maar ook voor de achterblijvers.

Da t stelt deskundige Toon Taris, hoogleraar Arbeidsmotivatie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij doet onder meer onderzoek naar de gevolgen van reorganisaties voor het welzijn van werknemers. 



Onzekerheid

Reorganisaties en ontslagen zijn natuurlijk niet exclusief voor tijden van crisis. Zo verplaatsen westerse bedrijven hun productie steeds vaker naar lagelonenlanden, met als gevolg veel ontslagen voor ongeschoolde arbeiders. "Door de economische crisis is de aanleiding tot reorganiseren wel acuut geworden en lopen bovendien ook hoger opgeleiden risico," vertelt Taris. "In hoogconjucturen kampen werknemers met burn-outs, in tijden van recesssie met stress door arbeidsonzekerheid. Bij een aangekondigde reorganisatie gaat een golf van onzekerheid door het hele bedrijf. Mensen weten niet waar ze aan toe zijn en zijn bang hun baan te verliezen. Dat leidt tot lichamelijke en psychische klachten, blijkt uit mijn onderzoek. Ook bij degenen die wel hun baan houden. Ze moeten harder werken en missen hun oude netwerk en collega’s. Ze weten bovendien niet hoe lang zij nog verzekerd zijn van een baan." 

Advies

Taris’ advies aan bedrijven: wees duidelijk en rechtvaardig. "De mate van stress is afhankelijk van de duidelijkheid die een bedrijf geeft over het aantal ontslagen, waar de klappen zullen vallen, termijnen en ontslagprocedures. Hanteer de regels daarom eerlijk, dan weten werknemers waar ze aan toe zijn. Dus niet iemand die als laatste binnen is gekomen toch laten blijven, omdat de directeur hem zo aardig vindt." 

Persoonlijke instelling

Hoe vervelend ook, die effecten van onzekerheid zijn tijdelijk. Al vraagt dat wel de juiste instelling van mensen. De aanpakkers zijn er redelijk snel weer bovenop, weet Taris. "Het heeft te maken met een gevoel van employability. Als je denkt: ik heb zo een andere baan, is er weinig aan de hand." Natuurlijk vergt zo’n instelling in tijden van recessie de nodige veerkracht. De beste tip: Investeer zowel in goede als slechte tijden in je eigen vaardigheden. Blijf niet zitten wachten tot het onheil je overkomt, maar doe zelf iets.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Negen tips tegen crisisstress
 Crisis is funest voor psychische gezondheid
 Kredietcrisis slecht voor de psychische gezondheid
 Acht communicatietips tegen kredietstress in uw team
 
 
reacties
 
Tamara  |   | 
19-03-2009
 | 
13:47 uur
1 ding staat er fout:

Crisis brengt stress bij werknemers moet zijn: Crisis brengt stress bij de mens. Werknemers zijn ook mensen. En of je nu werkt of niet bijna (en met nadruk op bijna) iedereen voelt er wel iets van of maakt zich er wat druk over.

Als je bang bent om je baan te verliezen en dit laat lijden door lichamelijke en psychische klachten beland je dadelijk nog in de ziektewet. Goeie reden geven dus voor ontslag, want ja bij massa-ontslag kijken ze niet of je in de ziektewet zit of niet.
Zodra je er weer uit bent krijg je alsnog je ontslag.

Mijn tip: Gewoon je werkzaamheden blijven doen en wat zelfvertrouwen uitstralen. Ga niet lopen klagen en sip kijken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10