zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijven zijn niet voorbereid op hartaanval

9 februari 2009 - Per dag krijgen 43 mensen in Nederland een hartaanval, zo blijkt uit recente cijfers van de Nederlandse Hartstichting. Dit kan op elk willekeurig moment gebeuren, dus ook op het werk. Dit was voor AED.nl een aanleiding om te onderzoeken hoeveel bedrijven voorzien zijn van een AED (Automatisch Externe Defibrillator).

Een AED is een apparaat dat het hart van slachtoffers van een hartstilstand met behulp van elektroschokken weer op gang kan brengen. In Nederland hangen naar verluid tussen de 10.000 en 20.000 AED’s, vooral bij kantoren, luchthavens, winkelcentra of sportscholen. Maar hoeveel bedrijven hebben zo’n AED? Om daarachter te komen belde AED.nl 180 bedrijven uit diverse branches. 



Overlevingskans

Hieruit kwam naar voren dat gemiddeld één op de vijf bedrijven een AED op het werkvloer hebben, met name grote bedrijven. Bij 80 procent van de bedrijven is het dus maar te hopen dat de ambulance snel ter plaatse is. De gemiddelde overlevingskans op een hartstilstand indien er geen AED aanwezig is namelijk slechts circa tien procent. Is er wel een AED beschikbaar, dan loopt dit percentage al snel op tot meer dan 50 procent. Bovendien is de kans op langdurige revalidatie door blijvend hersenletsel veel kleiner, mits er snel gedefibrilleerd kan worden. 

Prijs

Van de bedrijven die nog geen AED hebben bleek bij navraag dat vooral de prijs de belangrijkste belemmering is om er één aan te schaffen. Een eenvoudige en betrouwbare AED is echter al voor circa 1.100 euro beschikbaar en door iedereen eenvoudig te bedienen.

 
 Doorsturen   10 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werkstress verhoogt kans op hartaanval
 Koffieautomaat verhoogt kans op hartaanval
 Minder werkloosheid, meer hartaanvallen
 Slechte baas verhoogt de kans op hartklachten
 
 
reacties
 
R.V. Molenbroek  |   | 
9-02-2009
 | 
09:32 uur
Veel van onze trainingen hebben betrekking op veiligheid en ook EHBO en BHV zijn daaronder.
Daar wordt al verplicht aandacht besteed aan de AED. Veel organisaties beseffen niet dat ze aansprakelijk gesteld kunnen worden op het moment dat het fout gaat en een AED apparaat ontbreekt.
Veiligheidskundige  |   | 
9-02-2009
 | 
21:49 uur
Een AED kost veel meer dan € 1100,- Wat men er nooit bij verteld is dat het apparaat periodiek gekeurd moet worden en dat ook toebehoren zoals de elktroden maar beperkt houdbaar zijn. Ook dit alles kost zeer veel. Het zijn hoge kosten die ieder jaar weer terug komen.

Door de AED verkopers worden veel halve waarheden verteld. Alleen in speciale gevallen is een EAD verplicht. Bijvoorbeeld op een booreiland verweg van een ziekenhuis.

Het apparaat is voor verweg de meeste bedrijven dus niet verplicht. Bedrijven zijn dus NIET aansprakelijk als er geen EAD aanwezig is.

Die EAD's zijn een gouden handel. Veel bedrijven kennen de wetgeving niet voldoende en gaan dan maar af op wat de verkoper hun verteld...
Steef van Dijk  |   | 
11-02-2009
 | 
10:24 uur
Het zijn inderdaad dure apparaten met jaarlijks bijkomende kosten. Daarom is het ook zaak om goed te kijken welke AED je wilt aanschaffen. Soms kan het zijn dat een duurder apparaat jaarlijks (veel!) lagere bijkomende kosten heeft dan een goedkopere. Wij hebben ons hierover breed ingelicht en zijn tot aanschaf van 2 stuks overgegaan. Niet vanwege de mogelijke aansprakelijkheid, want die is er inderdaad niet. Bij ons was doorslaggevend het feit dat als je in je direkte omgeving al een of meerdere personen door een hartaanval getroffen zijn, je het liefst het maximale wilt doen om iemand te helpen. En daar kan zo'n apparaat bij helpen. En dat is onbetaalbaar.
J. Valkenier  |   | 
5-03-2009
 | 
11:28 uur
@Veiligheidskundige:

Dit wil ik toch even rechtzetten, niet alle AED's zijn zo duur.

Een AED van het type HeartSine Samaritan PAD is leverbaar voor EUR 1149,00 exclusief 6% BTW. Dat valt dus best mee. Zie www.defibrion.nl. De onderhoudskosten voor elektrode en batterij tezamen zijn totaal EUR 90,00 per drie jaar. Je krijgt zeven jaar garantie.

Een defibrillator hoeft dus helemaal niet zo duur te zijn. Een keuring is niet nodig, de AED controleert zichzelf.
R.V. Molenbroek  |   | 
5-03-2009
 | 
13:27 uur
@ J. valkenier
de reactie van ''veiligheidskundige''
is niet serieus, Anders had hij zijn naam wel gebruikt ipv zijn zgn titel.

Je hebt de apparaten al voor vrij weinig geld. Maar alles hangt van je keuze af en waarop je die baseert.
Wil je de beslissing uit handen nemen van de hulpverlener met een volautomaat (het is vaak tamelijk ingrijpend voor een hulpverlener om die keuze te maken druk ik wel of niet op die knop) dan ben je duurder uit dan als je een halfautomaat neemt.
Neem je een apparaat met een batterij die 5 jaar mee gaat of moet die batterij 100 energie schokken kunnen geven.
Bij de laatste is het apparaat direct weer inzetbaar na gebruik maar je moet dan meerdere patches in voorraad hebben.

Alles in een keuze.
Hoe groot is je bedrijf, de stressgevoeligheid van het werk, de gem. leeftijd van je werknemers, of van de bezoekers van je bedrijf.
Als je denkt dat je niet aansprakelijk gesteld kan worden dan maak je een ernstige inschattingsfout.
Als je met je bedrijf betreffende de stress en de leeftijd van je werknemers en bezoekers in de risicogebieden zit en er gebeurt iets moet je kunnen helpen.
En aangezien sommige gemeenten er al toe overgaan om ze op centrale punten neer te hangen moet jouw verhaal toch heel erg goed zijn om te verklaren waarom je er geen had.

Verkoop praatje nee.

We geven er les in en tegenwoordig is de AED al standaard een onderdeel van de BHV en EHBO cursussen dus je personeel kan er al mee omgaan.
Maar we verkopen ze wel maar dan wel met goed overleg, het apparaat kan levens redden dus liefst zien we het op elke hoek van de straat hangen.

Dat er bij de aanschaf van een AED bijkomende kosten zijn is normaal.
Daarmee is de klat ook flexibel in aanschaf. Als je een koffiezetapparaat koopt moet je daar ook nog van alles bij kopen.
Maar de meeste kosten zijn af te kopen met een servicecontract.
Daarnaast heb je nieuwe patches nodig als hij gebruikt is.
Maar je verbandkoffer moet ook regelmatig worden bijgehouden en worden ververst.

Als je al die rompslomp niet wil kun je ook een totaal pakket afsluiten.
Voor een vast bedrag heb de gezondheid uitbesteed en wordt AED en EHBO inclusief training voor je geregeld.

George Vroegop  |   | 
12-03-2009
 | 
00:15 uur
In Rijswijk zijn er bijna 50 AED locaties online op de website maakrijswijkhartveilig.nl

Deze site is een particulier initiatief van Martin Jasper, zomaar een inwoner uit Rijswijk die streeft naar een hartveilige woonplaats! Geef hem eens ongelijk?
M.Westerveld  |   | 
4-12-2009
 | 
21:26 uur
Ik heb sinds 2 maanden AED.
Bij ons op het bedrijf ( Houtbouw t`Zand )vinden ze dat heel belangrijk.
Van de ongeveer 34 personeelsleden hebben er geloof ik 12 AED met EHBO.
Niet verkeerd dacht ik.
We hebben ook een defibrilator aan de bedrijfsmuur hangen.
Nu vind ik dat de aanschaf waarde niet een belemmering moet wezen ,want een mensenleven is niet te kooop.
P.R.  |   | 
5-12-2009
 | 
13:31 uur
@M. Westerveld

U stelt dat een mensenleven niet te koop is.
Dat is correct.

Er zijn echter grenzen die redelijkerwijs gesteld mogen worden.
U heeft toch immers ook geen ambulance aangeschaft terwijl ook die levensreddend kan zijn ?
M.Westerveld  |   | 
6-12-2009
 | 
12:07 uur
Beste P.R.
Ik ben ook niet van mening dat iedereen maar zo`n defibrilator moet aanschaffen ,maar als je de financien er voor hebt is het geen verkeerde investering voor je zelf je personeel en de mensen om je heen.
Er zou alleen door het rijk subsidie voor vrij gemaakt moeten worden want het is toch net als een ambulance een levens reddend middel.
En ik vind eigenlijk dat elke gemeente een defibrilator (of meerdere ,hangt weer af van de grote van de gemeente) op zou moeten hangen ter beschikking voor de inwoners.
En als het even kan gratis cursussen gaat geven aan zoveel mogenlijk mensen.
Wat ik dan ook nog even wil melden is dat ik blij ben dat mijn baas er wel in wil investeren en dat ik hoop dat we de defibrilator nooit hoeven te gebruiken.
ML Vonk  |   | 
8-12-2009
 | 
12:48 uur
Een AED kan een levensreddend hulpmiddel zijn van een EHBO- of BHV-organisatie. Zonder twijfel stel ik dat het tot standaard uitrusting zou moeten behoren. In praktijk heeft het apparaat zich al vele malen bewezen.

Daar tegenover staat natuurlijk wel het risico. Gaat het over een bedrijf met 4 of met 100 werknemers. Bedrijven waar echter maar een paar mensen werken zouden wel een collectieve AED aan kunnen schaffen en deze op een centrale plek kunnen plaatsen zodat iedereen hem snel kan bereiken. Ook is het dan gelijk handig als bedrijven afspraken zouden maken om onderling ook een goede EHBO/BHV organisatie op te zetten.

Martijn Vonk
BHV/EHBO-er (met AED aantekening)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10