zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ook CEO is niet zeker van zijn baan

19 januari 2009 - Tussen alle berichten over massaontslagen valt het niet echt op dat ook het aantal CEO’s dat zijn baan verliest het hoogst is sinds tien jaar. Uit onderzoek van Challenger Gray & Christmas blijkt dat in 2008 maar liefst zes CEO’s per werkdag opstapten.

In de meeste gevallen wordt vrijwillig ontslag of pensionering als reden gegeven, maar of dat nou de waarheid is of slechts een eufemisme voor gedwongen ontslag: ook de top staat momenteel onder grote druk. Verlamd

De moeilijkheid voor de meeste CEO’s, vooral voor degenen die te jong zijn om een wereldwijde recessie te hebben meegemaakt, is dat ze niet weten hoe ze moeten reageren op de huidige crisis. Volgens Sydney Finkelstein van de Dartmouth Tuck School of Business verkeren veel topmanagers in staat van ontkenning of verlamming en hebben ze geen idee welke opties ze hebben. "Sommigen kunnen er maar niet over uit dat dit juist hen moet overkomen. Anderen accepteren de crisis als een feit en ondernemen actie om er iets tegen te doen. Het verschil tussen leiders onderling is enorm." 

Kleine bedrijven

In 2009 zullen er nog meer CEO’s opstappen, al dan niet vrijwillig, stelt Jennifer Reingold van CNN. "Deze ontwikkeling kan tevens leiden tot een nieuwe succesrol voor de CEO: de man of vrouw die de relatieve machteloosheid van de functie begrijpt en die het lef heeft anderen om hulp te vragen. Grote ondernemingen kunnen voor dergelijke managers alvast rond gaan kijken bij kleinere bedrijven, waar de managers al gewend zijn om te opereren in omstandigheden waarin ze weinig controle over hun omgeving hebben." 

Ontslagbegeleiding
Speciaal voor Raden van Bestuur die zware beslissingen zullen moeten nemen, heeft Right Management richtlijnen opgesteld met betrekking tot ontslagbeslissingen en hoe daar in verschillende landen mee omgegaan wordt. "De snel veranderende en veeleisende wereldmarkt vereist dat bedrijven steeds effectiever concurreren. Dit kan leiden tot veelvuldige reorganisaties, inkrimpingen en bezuinigingen," zegt Douglas Matthews, COO van Right Management. "Zodra dat gebeurt, moeten vertrekkende werknemers ondersteund worden op een manier die in overeenstemming is met de maatschappelijke verantwoordelijkheid en waarden van de onderneming." Overal ter wereld komt dit vaak neer op een combinatie van wettelijke regels en het bedrijfsbeleid. Bijna tweederde van de ondervraagde ondernemingen is wettelijk verplicht een bepaalde opzegtermijn in acht te nemen. Meer dan de helft moet het ontslag schriftelijk aankondigen. En ontslagvergoeding is in meer dan de helft van de Amerikaanse ondernemingen niet verplicht, evenmin als in een derde van de bedrijven in Europa en Azië. Topmanagers krijgen de hoogste vergoeding, of ze nu vrijwillig of onvrijwillig opstappen. De vergoeding wordt meestal aangeboden in de vorm van een betaling ineens. Meer dan de helft van de ondernemingen heeft een maximum gesteld aan de ontslagvergoeding.
Om ontslagen werknemers bij te staan, krijgen ze vooral begeleiding bij het vinden van een nieuwe baan of financiële planning, nog enige tijd loon en/of collectieve verzekeringen doorbetaald en soms hun bedrijfsauto.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zes mythes over CEO`s ontkracht
 Hoe lang incasseert de CEO nog een topsalaris?
 CEO gaat langer mee dan gedacht
 CEO wordt niet slechter van economische malaise
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10