zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vraag naar Open Source stijgt door kredietcrisis

29 december 2008 - Met de huidige economische crisis wordt kosten besparen steeds belangrijker. Grote bedrijven kiezen steeds vaker voor Open Source. Dit blijkt uit een onderzoek onder internetbureaus door One Shoe interactive. Redenen voor de overstap zijn kostenbesparing en snellere implementatietrajecten.

Eigenaar en oprichter van interactief marketing en communicatiebureau One Shoe, Michel van Velde: "Open Source heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een waardig alternatief van commerciele pakketten."


 
Kostenbesparend
Met name de keus voor Drupal en Open Source is zeker met de economische crisis erg makkelijk gemaakt, omdat het kostenbesparend werkt (geen onnodig dure licenties) en snelle implementatietijden kent. Grote bedrijven en merken kiezen er steeds vaker voor om hun website te laten bouwen met een Open Source content management systeem als Drupal. 

Overheid

In het actieplan 'Nederland open in verbinding,' dat vorig jaar uitgebracht is, staat dat overheden open standaarden en open source software moeten gaan gebruiken. Dit moet de overheid onafhankelijker maken van ICT-leveranciers en innovatie meer kans geven.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Gezocht: ICT'er die risico's beperkt
 Tien tips om van uw ERP-software implementatie een succes te maken
 Vijf tips voor e-mailmanagement
 
 
reacties
 
Tom Verhoeve  |   | 
29-12-2008
 | 
13:08 uur
Veel softwareproducten die middels een open source licentie worden vrijgegeven zijn een volwaardig alternatief voor 'closed source' alternatieven. En alhoewel de term 'kostenbesparend' in de meest letterlijke zin wel klopt, moeten hier geen wonderen worden verwacht.

Inderdaad, je bespaart (vaak) op licentiekosten, maar die vormen 'slechts' 10% van de totale implementatiekosten. Die 10% kunnen het verschil zijn, dat begrijp ik. Maar wel pas als het ook functioneel gezien daadwerkelijk een volwaardige oplossing is.

De frustatie en aanpassingen die het kost om een niet passend product werkend te krijgen, zijn vele malen hoger dan de initiële besparing op licentiekosten.
Emiel Brok  |   | 
27-01-2009
 | 
13:32 uur
Dat de vraag naar open source stijgt als gevolg van de kredietcrisis is mooi, maar ...

Opmerking 1:
Of je nu migreert naar een open of gesloten oplossing ''Bezint eer je begint''. Doe zelf goed onderzoek of laat dit doen door een onafhankelijk expert.

Opmerking 2:
Veel belangrijker dan kostenbesparing (op korte termijn) is baas zijn en blijven over je eigen content en software. M.a.w. geen vendor lock-in.

Opmerking 3:
Naast Drupal zijn er nog enkele andere open source CMS-en die al zeer succesvol zijn. Onder andere Joomla! (in gebruik bij Octrooicentrum Nederland) en Typo3.

Opmerking 4: Naast goede open source cms-en zijn er ook grote voordelen te halen met open source storage oplossingen, crm-systemen, besturingsystemen, MS-exchange alternatieven, enz.

Kijk op de website van het actieplan NOIV voor onafhankelijke en correcte info over open standaarden en open source software. www.noiv.nl

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10