zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Veel gedoe rond (ex) CEO's

2 september 2001 - Laurustopman Ole van der Straaten op straat, Tob Swelheim van NUON stopt ermee, Cor Boonstra in opspraak. Het rommelt in CEO-land.

Nu het 'mooi weer management' van de laaste jaren moet plaatsmaken voor 'slecht weer management' lijkt dat ook personele consequenties te hebben.



Laurustopman Van der Straaten werd na een plotse winstwaarschuwing al onder toezicht van de commissarissen gesteld. Nu is hij geschorst. De raad van commissarissen heeft hem voorlopig naar huis gestuurd, zo is vrijdag bekendgemaakt. J. Konings neemt zijn taken voorlopig waar. Konings is afkomstig van Sara Lee/DE en werkte jarenlang onder Cor Boonstra.

Boonstra heeft te maken met een tegenslag. De voormalig Philips-topman heeft tegen de regels in als commissaris bij Ahold aandelen en obligaties in Ahold verkocht. Hij verzuimde bovendien de transactie aan te melden bij zowel Ahold als bij toezichthouder Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE).

Een andere markante CEO stopt ermee: Tob Swelheim, bestuursvoorzitter van energieconcern Nuon, legt zijn functie per 1 januari 2002 neer. Hij maakt de weg vrij voor een opvolger, nadat hij 14 jaar de leiding heeft gehad. Swelheim zegt voor dit moment te hebben gekozen, omdat Nuon zich in een periode tussen twee belangrijke fasen bevindt. Onder zijn regie groeide de traditionele nutsinstelling uit tot de huidige energiereus. Toch zal hij vooral herinnerd worden vanwege de affaires met voetbalclub Vitesse. Onder Swelheim werden vele miljoenen guldens in de club gestopt. Ook bemoeide Swelheim zich persoonlijk uitvoerig met de daar ontstane bestuurscrisis.

Paul Smits, CEO van KPN, liet zich vrijdag tijdens een telefonische persconferentie niet uit over zijn positie. Aan het mislukken van de fusie-onderhandelingen met Belgacom verbindt hij geen persoonlijke consequenties. "Ik zou consequenties moeten trekken uit een slechte deal. We hebben nu een slechte deal voorkomen," aldus de veel geplaagde topman.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10