zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Denk goed na voor u mensen gaat ontslaan'

18 december 2008 - Voor de meeste ondernemingen geldt nu: overleven! En dat vertaalt zich vaak in: mensen ontslaan. Maar managers moeten toch voorzichtig zijn met het lukraak ontslaan van mensen, stelt Kenexa. Degenen die nu iets te enthousiast snijden in het personeelsbestand, kunnen daar in de toekomst wel eens spijt van krijgen.

Het onderzoeksbureau concludeert dat de overlevenden van een ontslagronde vaak minder gemotiveerd zijn en geneigd zijn hun baas in een negatief daglicht te zien. Ook hebben werknemers binnen een organisatie waar ontslagen doorgevoerd zijn, veel minder vertrouwen in de toekomst. Bovendien staan ze sceptischer tegenover hun leidinggevenden. 



Kantoormedewerkers

Verder bleek uit het onderzoek dat niet in Europa en de VS – waar de krantenkoppen elke dag melding maken van ontslagen – de meeste ontslagen plaatsvinden in Brazilië. In Japan en Rusland worden de minste mensen ontslagen ten gevolge van de kredietcrisis. In tegenstelling tot eerdere recessies zijn het deze keer niet de productiemedewerkers die de zwaarste klappen krijgen, maar de kantoormedewerkers. Van deze groep bevinden vooral werknemers tussen de 25 en 34 jaar zich in de vuurlinie. 

Krachtig management

"Na de chaos van een reorganisatie, is het aan het management om het vertrouwen in de organisatie te herstellen en te zorgen dat de overblijvers adequaat om kunnen gaan met werkstress," zegt Jack Wiley, algemeen directeur van Kenexa. "Het is altijd een zootje na een reorganisatie, maar krachtig management kan ervoor zorgen dat de organisatie snel terug op de rails staat. Onder andere door te zorgen dat werknemers meer met minder kunnen doen om hun klanten tevreden te stellen." 

Zorgen

Het is overigens ook duidelijk dat veel managers zich momenteel zorgen maken dat de ontslagen te snel en te ver gaan. Uit onderzoek van het Britse Chartered Management Institute blijkt dat meer dan een derde van de managers bezorgd zijn over ontslagkosten en de gaten in het personeelsbestand die ontstaan. Vier van de tien zijn van mening dat ontslagen op de lange termijn tot een – even duur – personeelstekort zullen leiden. Het aantal managers dat zich zorgen maakt over de toekomst van zijn organisatie is inmiddels met twaalf procent gestegen. Meer dan de helft maakt zich zorgen om de stijgende brandstofkosten en kredietproblemen. Maar het is niet alleen maar kommer en kwel: een vijfde van de ondervraagde managers wil nog steeds van baan veranderen het komende jaar en vijf procent is zelfs van plan voor zichzelf te beginnen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Crisis leidt tot kritisch functioneringsgesprek
 Ontslagangst stimuleert populariteit opleidingen
 Crisis funest voor sfeer
 Vijf tips om de overlevenden van een ontslagronde te motiveren
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10