zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vier manieren om van een 'Nee' een 'Ja' te maken

13 augustus 2002 - Tijdens elke onderhandeling komt er een moment waarop de andere partij uw ideeŽn afwijst, hoe goed u uw huiswerk ook gedaan heeft, of hoe redelijk uw voorstel ook lijkt. Het gebeurt zeker als de bespreking gaat over meer geld.

U kunt iemand niet dwingen het met u eens te zijn. Maar wat kunt u wel doen om van een 'Nee' een 'Ja' te maken.1. Accepteer 'Nee' niet als antwoord
Ga er vanuit dat "nee" eigenlijk "nog niet" betekent, vooral in het begin van de onderhandelingen. Dit is een concept dat ieder kind, en elke goede verkoper, hanteert.

2. Begrijp de andere kant
Mensen zeggen 'nee' als niet aan hun belangen wordt gedacht. Uw baas moet bijvoorbeeld goede sier kunnen maken met zijn beslissingen bij zijn bazen of bij de aandeelhouders. Vraag wat de doelen van uw gesprekspartner zijn en speel altijd in op ego en prestige. Succes gegarandeerd. Als u de onderhandelingen benadert vanuit het perspectief van uw onderhandelingspartner, bereikt u misschien wel meer dan u had gehoopt.

3. Los het probleem samen op
Zodra u de belangen van uw gesprekspartner, werk dan samen om ze aan de orde te brengen. Formuleer een gezamenlijk probleem en een gezamenlijke oplossing.

4. Overweeg de alternatieven
Als 'nee' 'nee' blijft ga dan op zoek naar alternatieven. Ga op zoek naar anderen, liefst hoger in de organisatie, die het met u eens zijn en creŽer op die manier draagvlak en 'stootkracht'. U kunt ook besluiten een beter moment af te wachten. Houd in elk geval alle opties open, geef aan respect te hebben voor het standpunt van uw gesprekspartner en stel voor om er op een later moment op terug te komen.

Tot slot: Vermijd negativiteit
Het geheim van succesvol onderhandelen is ervoor zorgen dat een negatief antwoord geen obstakel wordt voor het bereiken van een overeenkomst. U kunt dat doen door de oorzaken te onderkennen van de weerstand bij de ander tegen uw ideeŽn, daar niet tegen te ageren, maar juist vanuit begrip tot een oplossing te komen.

Boeken over onderhandelen
Meer weten over onderhandelen? Kijk hier voor het boekenaanbod op dat gebied.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Zíers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
ĎBen jij een workaholic?í (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eťn op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10