zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

MKB onderschat juridische risico’s

31 oktober 2008 - Te weinig aandacht voor juridische zaken kost bedrijven geld en kan zelfs het voortbestaan van de onderneming in gevaar brengen. Er is meer aandacht nodig voor preventie, zo blijkt uit een recente webenquête van de Kamer van Koophandel.

50 procent van de MKB-bedrijven blijkt financiële risico’s nooit in kaart te hebben gebracht. 89 procent vindt dat het niet van (acuut) belang is. Slechts de helft werkt met schriftelijke contracten. Ruim een derde hanteert geen algemene voorwaarden. Daarentegen geeft een kwart aan wel eens een juridisch geschil te hebben gehad. Meestal met klanten, maar ook conflicten met leveranciers en personeel scoren hoog. Vaak gaat het daarbij om grote bedragen: in bijna een kwart van de gevallen ging het om een kostenpost van meer dan 10.000 euro. 



Juridische APK
De focus ligt op dit moment nog te veel op het oplossen van conflicten, in plaats van het voorkomen ervan. Een preventieve aanpak moet juridische (en daarmee vaak ook financiële) problemen bij ondernemers voorkomen. De Kamer van Koophandel komt daarom met een ‘Juridische APK’ voor ondernemers: een internettest met 25 vragen over verschillende bedrijfsonderdelen, die de ondernemer bewust maakt van eventuele juridische risico’s in zijn bedrijfsvoering.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zeven tips om geen vermogen kwijt te zijn aan advocaten
 Manager onderschat risico's illegale software
 Grote bedrijven ontevreden over huisadvocaat
 Steeds meer juridische conflicten met werknemers
 
 
reacties
 
mr. Monique Doomernik  |   | 
10-11-2008
 | 
17:58 uur
Ons netwerk, XS2Justice, doet al jaren deze legal scan in het kader van de oh zo belangrijke preventie. Het grootste deel van de juridische problemen kan zo voorkomen worden.
Met vriendelijke groet,
UwJurist.nl
mr. Monique Doomernik
D  |   | 
5-04-2017
 | 
10:53 uur
Dit artikel spreekt volledig de waarheid. Het is nu al een paar jaar later maar dit onderwerp speelt nog steeds. Veel ondernemers beginnen te laat met het opstellen van juridische documenten. Ze bedenken dit pas wanneer het al te laat is en wanneer de risico's werkelijkheid zijn geworden. Ik kan het niet genoeg benadrukken dat je al je juridische zaken op orde moet hebben! Veel ondernemers vinden het allemaal te duur. Daar hebben we bij VeiligDoen iets op bedacht! Nu kan iedereen gebruik maken van onze gratis scan en advies. Je vult een aantal gegevens in en op basis hiervan geven wij jou een vrijblijvend advies over hoe je nog veiliger kunt ondernemen en welke juridische documenten jij het best kunt gebruiken!


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10