zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Dertien positieve kanten aan de kredietcrisis

20 oktober 2008 - De kredietcrisis is natuurlijk geen positieve ontwikkeling te noemen. Maar zoals elk nadeel een voordeel heeft, geldt dat ook hier. Rick Pardoen zet op Businesscompleet.nl dertien voordelen van de huidige financiële malaise op een rij.

1 . De overheid blijkt betrouwbaar


Bij deze crisis bewees de overheid haar nut. Onder leiding van de minister van Financiën treedt ze corrigerend op en beschermt Nederlandse bedrijven en burgers tegen financiële schade. In het geval van Fortis en Icesave toonde de overheid aan snel en flexibel te kunnen reageren als dat nodig is. En met de garantstelling op interbancaire kredieten pakken de overheden de kern van de kredietcrisis aan: het verloren vertrouwen tussen banken onderling. 

2. Nieuw inzicht: toezicht is noodzakelijk

De crisis heeft de noodzaak van goed toezicht op financiële instellingen aangetoond. 

3. Grote opruiming

Financiële instellingen die hun zaken niet goed op orde hebben, of concurreren met onrealistische tarieven, vallen om of trekken zich terug. Hierdoor komen de betere bedrijven versterkt uit de crisis. 

4. Brussel is lam gelegd

Door het verdwijnen van Fortis en de grote moeilijkheden waarin Dexia verkeert, worden er vraagtekens gezet bij de ‘veiligheid’ van België als thuisbasis voor financiële bedrijven en aan de kwaliteit van het toezicht. De rol van Brussel als centrum van de haute finance lijkt daarmee voorlopig uitgespeeld. Een concurrent minder voor Amsterdam. 

5. Nieuw inzicht 2: de beurs is geen graadmeter voor de economie

Aan de beurskoers in de laatste week van Fortis is goed zichtbaar hoe speculanten op de beurs meer naar elkaar kijken dan dat zij geïnformeerd zijn over de gang van zaken bij de bedrijven waarin zij handelen. 

6. Aandelen zijn momenteel spotgoedkoop

Wie genoeg geld en sterke zenuwen heeft zou een gokje kunnen wagen op ING, waarvan de koers is gedaald tot een bizarre laagte van drie à vier keer de jaarwinst. Of op Aegon. 

7. Hoge afschrijvingen kunnen meevallers worden
Banken schrijven groepen besmette leningen overmatig af, soms met wel 90 procent. In de praktijk wordt echter heus wel meer dan tien procent op deze leningen afgelost. Dit levert banken dus later een meevaller op. 

8. Nieuw inzicht 3: je moet niet zomaar ergens geld in stoppen
Na het Icesave-debacle zal de gemiddelde Nederlander niet meer zomaar ergens zijn geld storten en niet zomaar iedere instelling die gouden bergen belooft vertrouwen. 

9. De huizen worden goedkoper

De huizenprijs begint te dalen. Goed nieuws voor woningzoekers, vooral starters. 

10. De olieprijs daalt

De vertraging in de wereldeconomie zorgt voor een daling van de opgelopen olieprijs, en daarmee van de prijs aan de pomp. 

11. Nieuw inzicht 4: aandeelhouderswaarde is ook niet alles

De afgelopen jaren was shareholder’s value, oftewel aandeelhouderswaarde het parool. Dit was echter een belangrijke veroorzaker van de kredietcrisis. Dankzij deze crisis weten we weer dat banken er zijn voor hun klanten. Banken spelen een belangrijke rol in de economie en vervullen een nutsfunctie in de samenleving. Die mag niet ten prooi vallen aan speculatie. 

12. De Nederlandse financiële sector blijkt sterk

De overheid greep in bij Fortis, ING behoort tot de meest winstgevende financiële instellingen ter wereld, de Rabobank is een van de nog slechts twee banken ter wereld met een triple A status en ABN AMRO is staatseigendom. 

13. De overheid kan beleid maken met ABN

Uiteraard zal de nieuwe staatsbank ABN AMRO marktconform moeten opereren. Er mag immers geen concurrentievervalsing ontstaan tegenover de andere financiële instellingen. Echter, de overheid kan met ABN AMRO wel beleid maken, en het beleid van andere financiële instellingen.


Bron: Business Compleet
 
 Doorsturen   8 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 'Meer koopkracht in 2009’
 Vier tekenen dat het mis gaat
 Tien vragen en antwoorden met betrekking tot de kredietcrisis
 Bedrijfsovername is onverminderd duur
 
 
reacties
 
Gino  |   | 
20-10-2008
 | 
08:51 uur
Beste,

op punt 4 had ik als Belg uiteraard graag gereageerd. We moeten het inderdaad de Nederlanders nageven dat ze in deze situatie de Belgische regering heel goed (geflikt) hebben.

Het strekt onze noordernuren echter tot eer kwa neus voor zaken en legt voor de Belgen nogmaals de vinger op de wonde van deze huidige regering. Belgie wordt momenteel gerund door de slechtste ploeg sinds jaren en wij kunnen enkel hopen dat hier snel een einde aan komt.

Betreffende Brussel kan ik enkel zeggen dat er meer is in Brussel dan enkel Fortis(die nu Frans is)en Dexia. Het zou al te eenvoudig zijn om Brussel daar op af te wegen. Ik zou zeggen....goed geprobeerd om Amsterdam eens extra in de spotlight te hebben geplaatst.

Met vriendelijke groeten,

Gino
Nicole  |   | 
20-10-2008
 | 
16:21 uur
Beste,

Misschien moeten wij allemaal, zowel Nederlanders, Belgen als andere Europeanen, eens ophouden met overal een strijd en competitie van te maken. Ik zou zeggen... we hebben nu wel grotere zorgen aan ons hoofd.
Het is voor NL niet goed als het de Belgen niet goed aan, andersom evenmin. Elkaar aftroeven werkt daardoor alleen maar averechts.
T.Th.  |   | 
21-10-2008
 | 
09:08 uur
Hallo mensen misschien is het voor iedereen nog niet zo slecht eens opnieuw te moeten nadenken dat niet alles zomaar kan. En dat we veel te willen en er het minimale of bijna niets voor willen doen.
Te veel mensen denken dat ze benadeeld worden terwijl ze eigenlijk hun eigen benadelen en daar het liefst iemand anders de schuld van geven.Dat is lekker makkelijk het alom geprezen kenmerk van onze maatschappij van dit moment. Het wordt tijd voor een zeer oud spreekwoord, dat luid als volgt ''doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg''.En dat is wat het universum ons nu aan het vertellen is.Een goede start voor ons allen zou zijn hier direct mee te beginnen, in plaats van alles en iedereen de zwarte piet toe te spelen.

Met vriendelijke groet, Thijmen
Evert  |   | 
22-10-2008
 | 
01:53 uur
Opmerkelijke conclusies - dat overheden betrouwbaar zijn en dat meer toezicht nodig is. In een democratisch systeem maken overheden per definitie keuzes die hun bij de volgende verkiezingen de meeste stemmen opleveren. Betrouwbaarheid is dus een ''self fulfilling prophecy'' omdat de menigte achteraf kiest voor wat al gebeurd is. En toezicht noodzakelijk? Inderdaad, maar was dat al niet het geval? Wat hebben de heren van de FED, de DNB en de ECB al die tijd gedaan? Waren niet zij juist belast met het houden van toezicht? Vertegenwoordigen zij niet juist de overheid?
Waarom liepen zij blindelings achter de credit ratings van Moodys aan, terwijl mijn dochter van 10 al op haar abacus had uitgerekend dan Icesave gebakken lucht was? En welke top ambtenaar wordt gesommeerd zijn bonus inleveren nu blijkt dat 150Mil. aan gemeenschapsgeld is verdampt? De overheid betrouwbaar? Als de heren ambetnaren niet continue bezig zouden zijn met het plannen van bedrijfsfeestjes en het schrijven van beleidsnota's over het al dan niet toestaan van hoefddoekjes, zouden ze misschien tijd gehad hebben om zich de kennis en kunde eigen te maken om de door hun opgestelde regels te controleren en te handhaven. Maar ja, daar win je geen stemmen mee.
Matthijn  |   | 
24-10-2008
 | 
09:38 uur
Leuke reacties allemaal! Ik zie als grote voordeel van deze crisis, dat mensen weer gaan nadenken over de dingen in het leven die echt belangrijk zijn. Ook heb ik het idee dat veel mensen hun gedrag en mening laten beïnvloeden door de berichtgeving van de media. Mij lijkt het handig om naar jezelf te kijken; wat kun jij doen?
Rolf Teekens  |   | 
25-10-2008
 | 
23:51 uur
@Matthijn: helemaal eens. je leert weer prioriteiten stellen.

Los van de reacties: ik denk dat de crisis een nieuwe impuls gaat geven aan creativiteit in bedrijven. Er worden budgetten bevroren of verkleind, maar ze willen wel continuiteit, innovatie en verbetering. Om dit te bereiken zullen ze dus baanbrekender moeten zijn om resultaten te halen en zich te onderscheiden van de competitie.
BDS  |   | 
26-10-2008
 | 
18:19 uur
Die Nederlanders denken natuurlijk dat ze ook goede zaak hebben gedaan door Fortis NL in één dag te knippen. Echter alle competentiecenters zullen de komende jaren verhuizen naar Brussel of Parijs, waarschijnlijk Brussel, dan blijft de werkgelegenheid hetzelfde in België en is iedereen tevreden. Who cares about those fucking Dutch, those bandits. Ik heb het over alle compentiecenters van It, leasing, enz...Waarom moest de Nederlandse overheid nog 35 miljard EUR extra pompen in de week volgend op de overname. Waarom hebben de vakbonden van Fortis NL gevraagd Fortis NL te verkopen aan Fortis/BNP Paribas. Omdat alles in België zit of terug gaat naar België en dus Fortis NL een leeg gebouw is. Jullie Bos heeft gewoon een neutronenbom laat ontploffen waarvan hij de impact nog niet snapt. En wat betekent jullie ABN nu, enkel de retailactiviteiten blijven over. Het bedrijfsbankier is ondergebracht bij RBS. Dus denken dat jullie het oude ABN terug hebben is lompe tekst.


Bovendien zou ik Nederlanders niet te hard victorie kraaien. Met de balans van TomTom zit het niet goed, het ziet er zelfs heel slecht uit. Plus, hebben jullie al eens de balans bekeken van al die Nederlandse bedrijven overgenomen door Private Equity fondsen. Van Gansewinkel heeft een negatief eigen vermogen, en wat moeten we denken van dat andere icoon Hema of van VNU, Maxeda (ex-Vendex). Daar gaan jullie nog wonden likken. Het zou leuk zijn moest de pers eens wat meer hebben over deze domineesteen, dan kan deze ook eens omvallen.

En als ik kijk naar CDS rate van Aegon is er storm op komst. En jullie toezichthouder heeft toch ook niet de problemen bij ING kunnen voorspellen.

johan  |   | 
29-10-2008
 | 
07:55 uur
De meeste reacties getuigen van weinig realiteitszin. Een ding heb ik wel geleerd met Fortis: alvorens je aandelen van een holding koopt denk 2x na. De doos is zo leeg blijkt, zonder dat de eigenaars ook maar iets te zeggen hebben. Iedereen is netjes geflikt en zij die de delen nu bezitten kunnen op termijn likkebaarden. Voorspel nog heel wat juridische claims omwille dat de aandeelhouders en zeker de minderheidsaandeelhouders(waren er wel anderen?) wettelijke bescherming genieten. Ook overheden hebben zich daaraan te houden en daar zijn ze zwaar in de fout gegaan. Ook de NL politici. Financieel centrum in NL of BE kom laat ons eens even lachen. Ben je nog nooit in Londen of New York geweest zeker?

Alleszins moesten bedrijven gemanaged worden als de banken dan meen ik dat de regering dagelijks moest tussenkomen met vers kapitaal. Vraag mij echt af hoe het zover is kunnen komen, de banken in BE en NL betalen al nauwelijks belasting omwille van financiele constructies allerhande. Deze twijfelachtige leerlingen nu met geld bijspringen is tov de bedrijven wel echt erover. Waarom gebeurd dat kan je je afvragen. Omwille van de enorme meerwaarde die banken leveren? Wij zullen nogmaals extra belastingen dienen te betalen om die stinkende pot dicht te houden terwijl het bankmanagement(en dat is een dikke laag) zijn zakken rijkelijk gevuld heeft met opzetten van zeepbellen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10