22 september 2008 -
Nu steeds meer mensen ouder dan 90 of zelfs 100 worden, verandert de perceptie van ‘oud’. De meesten vinden nu dat je pas oud bent als je 75 bent. Maar denk maar niet dat we ook nog tien jaar langer willen werken dan nu.
De meeste werknemers die ondervraagd werden door Charles Schwab & Co en de denktank Age Wave stellen dat pensioen in moet kunnen gaan op 63-jarige leeftijd. Generatie Y vindt zelfs dat het vanaf 61 jaar moet kunnen. Die weigering om in te zien dat er een demografische tijdbom op het punt van ontploffen staat in de meeste Westerse landen, is zorgwekkend aldus Ken Dychtwald van Age Wave. "Het komt erop neer dat mensen al twaalf jaar voordat ze ‘oud’ zijn, in aanmerking willen komen voor ouderschapsvoordelen. Maar nu de levensverwachting stijgt, vrezen velen tegelijkertijd dat hun spaargeld niet genoeg zal zijn voor hun pensioen."
Doorwerken
Maar mensen bedenken ook meer en meer dat nu de pensioentijd actiever en langer wordt, er misschien ook wel in meer of mindere mate gewerkt kan worden. Zeven van de tien ondervraagden willen op een of andere manier werken tijdens hun pensioen en 60 procent wil zelfs een compleet nieuwe carrière beginnen. Slechts zeven procent is van plan helemaal niks meer te doen. "Uitstellen van pensioen stelt mensen in staat zich verder te ontwikkelen," vindt Andy Gill van Charles Schwab & Co. "Veel gepensioneerden beginnen een nieuwe parttime carrière, zowel voor de uitdaging als voor het extra inkomen."
Flexibel
Ook werkgevers moeten hun definitie van ‘pensioen’ eens goed onder de loep nemen, stelt Dychtwald. "Het zou alleen maar natuurlijk zijn dat ondernemingen de nieuwe realiteit omarmen en meer flexibiliteit,opleidingen en middelen bieden aan hun werknemers."
Ken Dytchwald is klaarblijkelijk nog niet op zijn rondje in Nederland geweest. Mensen betalen hier een eerlijk bedrag aan hun pensioen. Wanneer ze van baan veranderen krijgen ze te maken met de eerste gelegaliseerde misdaad genaamd pensioenbreuk. De belastingbetaler mag dit zelf repareren en je hoort er verder niemand meer over. Door mismanagement van verschillende kabinetten krijgt de belastingbetaler nog meer rekeningen gepresenteerd. Er is financieel genoeg reserve deze discussie eens en voor altijd te sluiten. Er is alleen een goed financieel manager nodig om dit voor elkaar te krijgen die Bos en Donner op staande voet de laan uit gooit.