zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Diploma alleen levert geen werk op

31 juli 2008 - Wat maakt het uit dat u de beste van uw klas was? Uw werkgever kan het in ieder geval niets schelen. Die vindt het veel interessanter dat u goed op kunt schieten met uw collega’s en kunt luisteren, leren en communiceren.

Uit onderzoek van GRADdirect, onderdeel van Reed Consulting, naar wat bedrijven zoeken in hun pas afgestudeerde werknemers, komt dat overduidelijk naar voren. Communicatieve vaardigheden en samen kunnen werken worden door meer dan zes van de tien essentiële eigenschappen genoemd. 



Motivatie

Ook ‘emotionele intelligentie’, zoals inlevingsvermogen, scoort hoog. Natuurlijk is een mooi diploma welkom, maar als het op intellectuele capaciteiten aankomt, zoeken recruiters vooral naar niet-aanleerbare kwaliteiten als het kunnen begrijpen van complexe materie en problemen vanuit verschillende gezichtspunten kunnen benaderen. De juiste titel – behalve als die zeer relevant voor de functie is – wordt door slechts iets meer dan een kwart belangrijk geacht. Driekwart kijkt vooral of de motivatie en doelstellingen van de afgestudeerde aansluiten bij die van de onderneming. 

Generatie Y

Het onderzoek volgt op het Grad Facts onderzoek van The Guardian, waaruit naar voren kwam dat de huidige generatie afgestudeerden meer wil van een baas dan een hoog salaris, zekerheid en ontwikkelmogelijkheden. Flexibel kunnen werken, aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden en maatschappelijke verantwoordelijkheid zijn veel belangrijker voor deze groep. Ook ethiek, milieuvriendelijkheid en de manier waarop werknemers behandeld worden, scoren hoog. Tevens kwam naar voren dat de afgestudeerden van nu zich - nog – geen zorgen maken of ze wel of niet een baan kunnen vinden. Vier van de tien wil zelfs eerst nog een tijdje gaan reizen voor ze aan het werk

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Astrid Haverkate-Bakker  |   | 
31-07-2008
 | 
08:54 uur
De praktijk is toch anders: In veel gevallen wordt de eerste selectie nog altijd gemaakt op basis van objectieve criteria (opleiding, werkervaring bij een bepaalde werkgever of in een bepaalde branche). Slechts weinig bedrijven werken in de praktijk competentiegericht en kijken bij een eerste selectie verder dan het passende opleidingsplaatje.

Mijn eigen ervaring is exact deze: mijn werkervaring is breed, maar ik heb geen passende opleiding. Daar waar ik een gesprek kon forceren ben ik aangenomen, in andere gevallen altijd direct afgewezen met het argument dat ik geen passende opleiding zou hebben (10 jaar ervaring in verschillende branches op HBO(+) niveau, flexibele inzetbaarheid en een groot zelflerend vermogen en een niet relevante HBO opleiding waren bij navraag niet voldoende).

Gebruik maken van een intermediair kan in dat geval een oplossing bieden. Doordat deze bedrijven een database aanleggen met potentiële kandidaten. Hier is de kans groter dat je een gesprek krijgt.
In dat geval kan een kandidaat de andere kwaliteiten dan opleiding dus beter naar voren laten komen en is de kans groter dat de bij de selectie opleiding minder relevant wordt.

Of je start voor jezelf ;-);-)
Op de 1 of andere manier lijkt dan de opleiding voor bedrijven ineens wel minder relevant...

Met vriendelijke groet,
Astrid Haverkate-Bakker
Farida  |   | 
31-07-2008
 | 
10:23 uur
Ik denk dat een diploma in de werkelijkheid toch wel uitmaakt. Ik ben zelf redelijk ver gekomen in mijn carriere zonder diploma, puur en alleen door mijn vaardigheden. Alleen het feit blijft wel dat je l;ager ingeschaald en ingeschat wordt zonder diploma. Ik heb daarom mijn bachelor en master in de avond naast mijn werk afgerond, en nu krijg ik veel meer opties, een beter salaris aangeboden, en neemt men mij serieus als ik voor een bepaalde functie solliciteer.
Opvallend was bijvoorbeeld toen ik zonder diploma solliciteerde voor een functie accountmanager (medior) ik steeds werd ingeschat als junior (na 5 jaar keiharde sales ervaring en bewezen prestaties...) na het behalen van mijn bachelor diploma kreeg ik bij bosjes banen aangeboden voor senior accountmanager. Nu ik mijn master heb en slechts 26 jaar ben, krijg ik ineens functies aangeboden als salesmanager etc. En laat ik nou eerlijk tegen mijzelf zijn, de functie salesmanager die ik nu uitvoer, had ik ook gekund zonder mijn masters...
R.V. Molenbroek  |   | 
31-07-2008
 | 
16:36 uur
Ik denk dat dit artikel een wanna be so story is.

Veel recruters testen diep op IQ en proberen alles boven tafel te krijgen op het medische verhaal van de sollicitant.
EQ is totaal niet van belang zoals vorige artikelen ook laten zien.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10