zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gretige buitenlander loert op positie Nederlandse professional

15 juli 2008 - Nederlandse professionals kunnen zich opmaken voor concurrentie van hoogopgeleide buitenlanders. Door de stijgende vraag op de arbeidsmarkt, werven managers steeds vaker over de grens, waar zij veel gemotiveerde, gekwalificeerde en soms zelfs goedkopere krachten vinden.

Vooral Europeanen en Indiërs blijken geschikt en populair. Dit en meer blijkt uit onderzoek van EssentialPeople onder 648 Nederlandse managers en (interim) professionals in de zakelijke en financiële dienstverlening. Het onderzoek is onafhankelijk uitgevoerd door onderzoeksbureau Ruigrok NetPanel



Schaarste
70 procent van de ondervraagde managers en (interim) professionals ervaart schaarste op de arbeidsmarkt in zijn of haar vakgebied. Vooral de vakgebieden Finance, ICT en Operations hebben hier onder te lijden. "De ondervraagden geven aan dat het voor zakelijke en financiële dienstverleners zowel moeilijk is om goede ervaren mensen, als gekwalificeerde talenten te vinden," vertelt Nienke Platenburg, directeur van EssentialPeople. "Door de grote vraag liggen salariseisen bovendien vaak hoog, terwijl we geluiden uit de markt horen dat de kwaliteit en het werkethos van de mensen in Nederland lang niet altijd met deze salarissen zijn meegegroeid." 

Oplossingen

Als voornaamste oplossingen voor de schaarste worden achtereenvolgens genoemd het ondersteunen van thuiswerken (51 procent), het flexibiliseren van roosters (42 procent) en het aantrekkelijker maken van functies door onder meer strategische verantwoordelijkheid in te bouwen (39 procent). "Gevraagd naar wat zij al doen in hun organisatie, noemen de managers echter al de bovenstaande maatregelen in hun top vier, aangevuld met het bieden van (interne) opleidingen (49 procent)," aldus Platenburg. "Vooralsnog sorteert dit dus weinig effect en blijft het probleem vrijwel ongewijzigd, met de nijpende vergrijzingeffecten nog voor ons." 

Werkethos

Slechts ongeveer één op de acht van de ondervraagden noemt het aantrekken van professionals uit het buitenland uit zichzelf als oplossing voor de schaarste. De houding tegenover (hoogopgeleide) werknemers uit het buitenland is echter over het algemeen positief. Platenburg: "Naast het feit dat er onvoldoende aanbod is in Nederland zelf, wordt ook relatief veel aangegeven dat het de internationale positie kan versterken en prijzen managers het werkethos van de buitenlanders." 

Gretig maakt gewild

Ondanks de lovende kritieken en vervagende drempels voor buitenlanders om hier te komen werken, maakt 94 procent van de (interim) professionals in Nederland zich weinig tot geen zorgen over concurrentie van vakgenoten uit het buitenland. 80 procent beziet het toekomst dan ook positief en verwacht genoeg blijvende vraag naar zijn of haar expertise. "Het is een zeer positieve ontwikkeling dat het voor Nederlandse bedrijven aantrekkelijker wordt om ook over de grenzen te zoeken naar vaste medewerkers en interim professionals," vertelt Platenburg. "Met deze schaarste wordt het nog belangrijker om die paar professionals eruit te pikken - of deze nu uit Nederland, Engeland of Polen komen - die perfect passen in het totaalplaatje van de organisatie. Bovendien komt er meer internationale competitie tussen (interim) professionals, waardoor de totale kwaliteit en het enthousiasme opgestuwd wordt. Wij leren van hen en zij leren van ons." 

Positieve ervaringen

Naast de beoogde voordelen van het aantrekken van werknemers uit het buitenland, blijken ook de daadwerkelijke ervaringen positief. Vooral de managers werkzaam in Finance (60 procent) en ICT (42 procent) beschikken over ervaring met buitenlandse (interim) professionals. "Slechts bij zeven procent van de managers heeft dit ooit geleid tot negatieve ervaringen en met name de goede werkmentaliteit, het hoge opleidingsniveau, de flexibiliteit en de uitstekende beheersing van het Engels worden geroemd," licht Platenburg toe. Vooral mensen uit West- en Oost-Europa, alsmede India zijn in trek. 

Structureel

Meer dan de helft van alle respondenten (56 procent) vindt het zorgwekkend dat de beroepsbevolking in 2040 zal zijn afgenomen met liefst een miljoen mensen. "Een aantal managers geeft aan dat het aantrekken van mensen uit het buitenland slechts een korte termijnoplossing is," concludeert Platenburg. "Nederland moet er zelf voor zorgen dat structureel meer gekwalificeerde mensen aan het werk gaan en dat zij uitstekend worden voorbereid om hard en kwalitatief hoogstaand te werken, om zo de concurrentie aan te gaan met het buitenland."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Explosieve toename buitenlanders in top Nederlandse bedrijven
 Nederland staat op tiende plaats voor werknemer
 Nederlandse werknemers luier dan Poolse
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10