zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Dagje vrij, goed voor u!

3 april 2008 - Veel managers denken dat werknemers die een dagje vrij nemen voor zichzelf lui of ongemotiveerd zijn. Het is echter eerder een waarschuwingssignaal dat die werknemers te hard werken of persoonlijke of relatieproblemen hebben.

Onderzoek van ComPsych toonde aan dat de meeste werknemers die een onverwachte vrije dag nemen als ze niet fysiek ziek zijn, dit doen omdat ze hoognodig hun mentale batterij op moeten laden en nieuwe energie op moeten doen. Nog een belangrijke reden is het ‘afhandelen van een crisis’, stelt vice-president David Campbell van ComPsych. "We gaan er met 100 kilometer per uur tegenaan, zowel op het werk als privé. En dan moet je zo nu en dan even bijtanken. Zo niet, dan raak je overspannen. Mensen die een dag voor zichzelf nemen gaan vaak iets leuks doen. 


Naar de film, naar de sauna, lekker uitslapen." 

Problemen

Bijna de helft van de ondervraagde werknemers noemen familie- of relatieproblemen de belangrijkste reden waarom ze een dagje vrij nemen. Een vijfde doet het vanwege de werkdruk of werkstress. Ook financiële, juridische en persoonlijke problemen worden genoemd. Evenals ‘gebrek aan energie’ en ‘gewoon geen zin’. 

Druk

Onverwachte vrije dagen kunnen er ook op wijzen dat werknemers te veel gepusht worden door hun managers of te weinig vakantiedagen op (mogen) nemen. Werkgevers doen er dan ook goed aan hun personeel te stimuleren zo nu en dan vrijaf te nemen. Dat houdt ze immers scherp. Managers moeten bovendien in de gaten houden of werknemers wel al hun vrije dagen opnemen en geen grote aantallen vakantiedagen laten staan. 

Liefdesverdriet

Het is overigens niet alleen een thema dat Amerikanen bezighoudt. Een Japans cosmeticabedrijf geeft werknemers bijvoorbeeld tot drie dagen vrij als ze liefdesverdriet hebben.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Verlof voor ziek huisdier
 Vijf slimme smoezen om te spijbelen van uw werk
 Relatie en carrière op gespannen voet
 Huwelijksperikelen leiden tot hoog ziekteverzuim
 
 
reacties
 
Ad Beer  |   | 
3-04-2008
 | 
10:20 uur
De boog kan niet altijd gespannen zijn, dus zo nu en dan de druk van de ketel kan geen kwaad. Vroeger had een ter ziele gegane witgoed detailist de ''baaldag'' als eens ingevoerd, wat overigens toen wel een teken van de tijd was.
Het management moet niet al te moeilijk doen als iemand eens een keer een extra dag op wil nemen. Een goede leidinggever heeft overigens ''antennes'' waarmee hij (of zij) stress of spanning opvangt bij medewerkers. Hij is ook op de hoogte van de zwangerschappen van zusjes, nichtjes, moeders en huisdieren, van kwaaltjes van man, vrouw, partner of kind en kan dus anticiperen op een onverwachte dag verlof of die zelfs aanraden. Preventief verzuim kan langdurig verzuim helpen voorkomen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10