zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

CEO's in de VS moeten zweren dat jaarcijfers correct zijn

30 juni 2002 - Topmanagers van grote beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten moeten voortaan onder ede zweren dat de jaarcijfers een correcte weergave zijn van de situatie in hun bedrijf. De Amerikaanse beurswaakhond SEC besloot tot deze maatregel na een reeks van fraude-schandalen.

De druppel die de emmer deed overlopen was het nieuws dat telecomgigant Worldcom 4 miljard dollar aan kosten heeft geprobeerd weg te moffelen. Niet veel later maakte kopieermachinefabrikant Xerox bekend jarenlang miljarden teveel omzet te hebben gerapporteerd. Kind van de rekening: de beleggers.



Weinig vertrouwen
Het vertrouwen in corporate Amerika is door een opeenvolging van affaires sterk geslonken. De problemen begonnen met het energiebedrijf Enron, dat jaarlijks grote successen rapporteerde, maar in werkelijkheid door torenhoge schulden failliet ging. Na Enron volgden onlangs financiele malversaties bij bedrijvenconglomeraat Tyco en telecomconcern Qwest.

Goed voor de Euro
De affaires hebben ertoe geleid dat investeerders zich terugtrekken uit de Verenigde Staten en hun geld in sterke mate onderbrengen in Europa. Dat heeft de afgelopen weken geleid tot een versterking van de Euro ten opzichte van de dollar. De jaarverslagregels in Europa worden op dit moment van een betere kwaliteit geacht dan die in de VS, hoewel de affaire rond KPNQwest het bewijs is dat ook in Europa geknoeid wordt met cijfers.

Gevangenisstraf
Amerikaanse beursfondsen hebben van de SEC zes weken de tijd gekregen om aan te geven of er onregelmatigheden in hun boekhoudingen zitten. Daarna moeten CEO's onder ede zweren dat hun jaarcijfers betrouwbaar zijn. Zo niet, dan kunnen zij voor de rechter worden gedaagd en in de gevangenis belanden. Ook mogen zij -indien schuldig bevonden- nooit meer een soortgelijke positie bekleden.


Bron: CNN
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10