zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manager komt om in veranderingen

8 februari 2008 - Managers krijgen te maken met zoveel conflicterende potentiële veranderingen die stuk voor stuk topprioriteit hebben dat ze uiteindelijk niet de kans krijgen ook maar iets te veranderen.

Dit blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse Pivotal Resources. Hoewel veranderprojecten door de meeste ondernemingen als topprioriteit beschouwd worden, meldt meer dan de helft van de ondervraagde managers dat een significant deel van die trajecten faalt. Bijna vier van de tien pakken maar liefst vijf veranderprojecten per jaar op, terwijl één veel redelijker lijkt. Prioriteiten onduidelijk

"Waardevermeerdering middels verandering – of het nu gaat om reorganisaties, overnames, procesverbeteringen, nieuwe IT-systemen, enzovoort – is cruciaal om de (internationale) concurrentie voor te blijven," stelt Pete Pande, president en oprichter van Pivotal Resources. "Uit dit onderzoek blijkt echter dat managers geen helder beeld hebben van wat hun investeringen eigenlijk inhouden en hoe die zich terugbetalen. We staan versteld van het lage aantal initiatieven dat jaarlijks daadwerkelijk gerealiseerd wordt, vooral als je hoort dat veel managers meer initiatieven bij de hand hebben dan ze aankunnen. Dit suggereert dat er niet genoeg duidelijkheid over of onderzoek naar de vereiste veranderingen is of dat ze niet goed kunnen beslissen welke projecten nu daadwerkelijk prioriteit moeten krijgen. Opvallend is dat CEO’s verandertrajecten twee keer vaker als succesvol beoordelen dan managers lager in de organisatie. Misschien omdat ze een beter beeld van het grote geheel hebben? Of misschien omdat ze minder goed weten wat er daadwerkelijk speelt? Ik neig naar het laatste." 

Weinig succes

Uit het onderzoek bleek verder dat ondernemingen gemiddeld zes tot twaalf maanden besteden aan elk verandertraject. Bijna driekwart van de projecten wordt binnen een jaar afgerond. Een derde van de respondenten zegt dat ze vaak betrokken zijn bij meer verander- of verbeterprojecten dan ze redelijkerwijs aankunnen. Een tiende zegt dat dat zelfs continu het geval is. Meer dan een derde geeft aan dat er teveel losse initiatieven gelanceerd worden in verschillende afdelingen binnen hun onderneming. Minder dan een vijfde is van mening dat veranderingen altijd succesvol verlopen.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Steeds meer banen gericht op blockchain technologie
 Nederlander slaapt van zondag op maandag het slechtst
 Nationale MeewerkWeek zet in op verhogen duurzame arbeidsinzetbaarheid
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Trends in managementland
 Vijf vuistregels voor geslaagde verandertrajecten
 Top-5 blokkades bij veranderingen
 Acht succesfactoren bij het realiseren van veranderingen
 
 
reacties
 
johan vercruysse  |   | 
8-02-2008
 | 
22:58 uur
Als we willen dat onze mensen een bepaald doel bereiken, dan helpt het natuurlijk wel dat we hen duidelijk maken wat dat doel is.
Als we willen dat ze een klus klaren (veranderen hier) dan is het beter dat het niet onmogelijk is om er te geraken.
Het lijkt inderdaad een goede zaak dat de grote baas zich persoonlijk en met navenante tijdsinvestering inlaat met de verandertrajecten. Op die manier vermijd je tenminste dat er teveel van die verandertrajecten zijn en is het alvast voor iedereen duidelijk welke er voor gaan.
De veranderaars moeten dringend veranderen willen ze dat de veranderingen anders gaan uitdraaien.
H Oosterhof  |   | 
11-02-2008
 | 
08:42 uur

TURBOVERANDERINGEN

Inderdaad, we leven in een tijd van turboveranderingen. Er tegenin gaan heeft geen enkele zin. Probeer er in mee te liften en er je voordeel mee te doen in de organisatie waarin je functioneerd.

Herman Oosterhof, FLEXBEMA.
Gerrit Michels  |   | 
11-02-2008
 | 
10:13 uur
Beste lezers, Veranderingen zijn noodzakelijk, maar welke? Wat ik in de dagelijkse praktijk dan ook in overmaat constateer, is dat bedrijven met veranderingen/verbeteringen bezig ziin terwijl a) het einddoel hiervan niet helder is b) de middelen niet ter beschikking gesteld worden c) onvoldoende coaching/ondersteuning. Kun je succesvol en efficient veranderen/verbeteren? Ja! Maar hoe dan? Hoe sterk ben jezelf overtuigd van de te realiseren veranderingen? Maak een duidelijk plan van aanpak en doe het!! Schroom niet om deskundige externe ondersteuning hiervoor in te schakelen. Een kok is meestal geen schilder. Met vriendelijke groet, Gerrit Michels. www.germarmich.com
Marcel van Zuuren  |   | 
13-02-2008
 | 
11:21 uur
Verandermanagement is een delicate bezigheid daar ieder mens ‘geconditioneerd’ is en zijn of haar eigen kijk heeft op de werkelijkheid. Mensen kun je niet veranderen. Als je dat probeert, zeg je feitelijk dat je die persoon niet accepteert zoals hij of zij is.
In dit soort situaties is het van belang om de verandering te leiden, in plaats van te managen en via: visie, discipline, passie en integriteit voorop te gaan in een andere koers en als rolmodel te fungeren. Bij een juiste basis van respect en vertrouwen zullen mensen volgen en kan de organisatie zijn doelen bereiken.

Betrek mensen bij het veranderingsproces, ze zullen intrinsiek gemotiveerd zijn als ze een onderdeel uitmaken van de planning, uitvoering en evaluatie.
Organisatiedoelen dienen vertaald worden naar individuele acties zodat iedere werknemer a) de doelen van de organisatie kent, b) zich daarbij betrokken voelt en c) weet wat hij of zij precies dient te doen om aan die doelen te werken.

Daarna is het de taak van het management om de juiste structuren, systemen en vrijheid te organiseren zodat mensen de mogelijkheid krijgen effectief aan hun doelen te werken.

Als laatste is het van essentieel belang dat iedereen, op elk moment, iedereen ‘accountable’ houdt en er een constante focus is op de, voor de organisatie, meest belangrijke doelen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Marketing Pioneers: inspiratie voor innovatie
Jaarcongres met Amerikaanse keynote spreker Jonah Berger. Daarnaast een vol programma met 15+ topsprekers waaronder VICE, Swapfiets, Charlie Temple en Formule E. Bestel nu tickets voor 15 november. 


Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Pitch jouw idee, concept of bedrijf aan 350 topbeslissers en win € 2500.
reacties
Burn-out: Psychiaters weten het niet (2) 
Economische visie digitaliseringsstrategie ontbreekt in Miljoenennota (1) 
Vijf valkuilen om te vermijden bij IT-implementaties (5) 
Prinsjesdag 2018: Kabinet maakt meeste geld vrij voor de zorg  (1) 
Zes leiderschapslessen van Barack Obama (1) 
Impact geluid in kantoortuin onderschat  (1) 
Weer geen vooruitgang topvrouwen beursondernemingen  (1) 
top10
Burn-out: Psychiaters weten het niet
Sollicitatietrends 2018: CV ondergaat transformatie
Burn-out: misschien een verkeerd etiket?
Werknemer gestrest door niet goed aangeven eigen grenzen
Recruitmentorganisaties overtreden massaal de AVG
Nederlander met modaal inkomen ziet salaris met 98 euro stijgen
Vraag naar IT'ers piekt
Vrouw vindt het gęnant om ongezonde snack te kopen in bijzijn collega’s
Klantervaring is nu de hoogste prioriteit
Beveiliging belangrijkste struikelblok voor digitale transformatie
meer top 10