zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Stagebegeleiding in bedrijven verslechterd

8 februari 2008 - Bedrijven beoordelen hun eigen begeleiding aan stagiairs onvoldoende. Dit percentage is in een jaar gestegen van 75 naar 80 procent. De bedrijven willen de stagiairs goede begeleiding geven, maar hebben daar geen tijd en middelen voor.

Dit blijkt uit het Nationaal Stageonderzoek 2007 van Stageplaza.nl. Bijna 30 procent van de bedrijven die stagiairs aannemen willen meer ondersteuning van een praktijkbegeleider om de stagiairs beter te begeleiden. 23 procent wil ook meer informatie over het lesplan van leerlingen om te kijken wat de stagiairs tijdens de studie hebben geleerd. 



Tijd

Verder vindt 27 procent van de bedrijven dat een stagiair begeleiden veel tijd en inspanning kost. Een bedrijf besteedt gemiddeld één tot drie uur per week aan begeleiding per student. Vaak hebben begeleiders van stagiairs zelf teveel werk om goede begeleiding te bieden. Dit is ook de voornaamste reden voor bedrijven om geen stagiairs aan te nemen.
73 procent van de studenten vindt een goede stagebegeleiding het belangrijkste tijdens de stageperiode.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Stagiairs positiever over bedrijven dan over scholen
 Scholen laten het afweten bij stagebegeiding
 Schreeuwend tekort aan stagiairs
 Bedrijven willen gemotiveerde stagiair
 
 
reacties
 
Meindert Vroegindeweij  |   | 
8-02-2008
 | 
10:10 uur
Het is schrijnend om te lezen dat bedrijven zich blijkbaar niet goed realiseren dat stagekracht geen goedkope arbeid is, maar dat dit ook energie en tijd kost aan begeleiding omdat de stagairs er vooral ook zijn om iets te leren.

Des te vervelender vind ik het dat ik als klein bedrijf in mijn zoektocht naar goede stagiars om (begeleid) een marktonderzoek uit te voeren steeds tegen opleidingsinstituten aanloop (HBO opleidingen) die een stage bij een klein bedrijf afwijzen terwijl ik me als ondernemer hier juist goed van bewust ben en een ruime ervaring heb met het begeleiden van stages. Blijkbaar gaat men er van uit dat een grote organisatie de begeleiding wel kan bieden en een kleine organisatie niet. Complete onzin naar mijn idee, het heeft vooral te maken met het onderkennen dat het belangrijk is om de begeleiding goed te regelen en om daar tijd voor vrij te maken. Dat staat helemaal los van de omvang van de organisatie.

In een kleine organisatie is het belang van de stageopdracht voor het bedrijf vaak zelfs groter en zal alleen daarom de aandacht ervoor al toenemen.

Je kan natuurlijk niet generaliseren, grote bedrijven doen het soms ook goed en kleine verkeerd. Dit inzicht is bij opleidingsinstituten nog niet doorgebroken.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10