zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Meer tegenstand versoepeling ontslagrecht

13 november 2007 - Tweederde van de Nederlanders (66 procent) is tegen de plannen voor versoepeling van het ontslagrecht. In september was dit nog 61 procent. Dit blijkt uit een vervolgmeting die TNS NIPO uitvoerde in opdracht van de FNV. Als de respondenten -aanvankelijk zonder inhoudelijke informatie te geven- gevraagd wordt wat ze van de argumenten van voor- en tegenstanders vinden, zeggen zes op de tien Nederlanders (59 procent) tegen de kabinetsplannen om het ontslagrecht te versoepelen te zijn. 28 procent is voor. Maar als - later in dezelfde enquête - de argumenten voor of tegen de plannen worden gegeven, blijkt tweederde (66 procent) tegen te zijn.

Bekendheid


Zo'n acht op de tien Nederlanders (78 procent) geven aan iets gezien, gehoord, of gelezen te hebben over de kabinetsplannen waarin wordt voorgesteld het ontslagrecht te versoepelen. Van degenen die zeggen bekend te zijn met de plannen van het kabinet, zegt een derde (33 procent) goed op de hoogte te zijn, terwijl tweederde zegt niet goed op de hoogte te zijn. In totaal blijkt nu een kwart (26 procent) van de Nederlanders te zeggen tamelijk tot zeer goed op de hoogte te zijn van de kabinetsplannen over het ontslagrecht. Een ruime meerderheid weet bijvoorbeeld dat de werkgever in de plannen van Minister Donner geen toestemming meer nodig heeft van de rechter om iemand te ontslaan. Eveneens een zeer groot deel (55 procent) van degenen die zeggen bekend te zijn met de plannen, denkt dat de topinkomens en gouden handdrukken worden aangepakt middels het nieuwe ontslagrecht.  Vier op de tien Nederlanders (40 procent) denken dat het nieuwe ontslagrecht hen zal raken. 

Maximeren ontslagvergoeding
In de plannen van het kabinet is opgenomen dat een werknemer jonger dan 40 jaar maximaal 75.000 euro tegemoet kan zien bij ontslag, terwijl dit voor een werknemer van 40 jaar of ouder 100.000 euro is. Het aantal Nederlanders dat vóór deze maatregel is, is afgenomen ten opzichte van twee maanden geleden. Toen was 52 procent voorstander van dit specifieke onderdeel, nu is nog 47 procent van de Nederlanders voorstander. 

Argumenten

Werkgeversorganisaties: door een soepeler ontslagrecht wordt het voor werkgevers makkelijker om mensen aan te nemen en het leidt tot minder administratieve en financiële lasten voor werkgevers.
Vakbonden: het huidige ontslagrecht voldoet prima als een werkgever een geldige reden voor ontslag heeft. Een soepeler ontslagrecht zet de rechtsbescherming van werknemers onder druk en vergroot juist de werkloosheid bij groepen die toch al moeilijk aan de slag komen.


Bron: HR Praktijk
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Groen licht voor ontslagrechtplannen
 Ontslagkosten niet aftrekbaar voor werknemer
 Ontslagronde? Wees duidelijk!
 Ontslagverbod voor 35-minners
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
13-11-2007
 | 
11:27 uur
Argumenten
Werkgeversorganisaties: door een soepeler ontslagrecht wordt het voor werkgevers makkelijker om mensen aan te nemen en het leidt tot minder administratieve en financiële lasten voor werkgevers.

Dit bond ik een van de mooiste vondsten van de werekgevers, ze hebben geheel gelijk, vooral wanneer je dan de ouderen er makkelijker uit kan schoppen, je hebt toch geen redenen meer nodig in het plan van Donner. Maar dat wordt er niet bij gezegd.
Wanneer we ons ontslagrecht bekijken en dit b.v. vergelijken met Frankrijk dan vraag je je af, waar hebben we het over. Wanneer de werkgever zijn werk doet en ook in de persoonlijke file van de werknemer alles bijhoud en vastlegt, de werknemer begeleid en zorg draagt dat deze voldoende competenties heeft voor de functie, kan er weinig misgaan.
Gaat het toch mis, dan komt dat in zijn file te staan, verslag van het gesprek en de gemaakte afspraken met de werknemer, komt hij/zij deze niet na, dan volgt er een waarschuwing of korte maatregel, bij herhaling ontslag.
Maar dat betekent dat de werkgever zijn zaakjes voor elkaar moet hebben en daar wringt het nu. Dus verzinnen we iets makkelijks en hanger er een mooi prijskaartje aan, probleem opgelost.
Gelukkig is tweederde van de bevolking niet helemaal achterlijk, dus werkgevers en werknemers ga met elkaar aan tafel en zorg dat gemaakte afspraken worden nagekomen.
Van de politiek moeten we het niet hebben, er schijnt alweer een ruilhandeltje tussen Bos en Balkenende plaats te vinden, PVDA een beetje gelijk t.a.v. Donner en veel inleveren over de hoge beloningen. Want een kabinet crisis kan de PVDA niet hebben, want dan moeten ze het uitsluitend nog hebben van Allochtonen en uitkeringstrekkers, de rest heeft afgehaakt, dus nog 4 jaar onze economie verder afbreken, sterkte!



icnivad  |   | 
16-11-2007
 | 
09:50 uur
Voor zover mij bekend dient de werkgever zich als 'goed huisvader' te gedragen jegens de werknemers.

De wens te streven naar een langdurige en positieve arbeidsrelatie is helaas reeds lange tijd opgeheven.

het bedrijfleven streeft hiermee naar een hoge drempel en van tijd tot tijd paranoïde bejegening naar instromers. En een simpele clear out als de cijfers even niet tevreden stemmen.

Het is al niet erg moeilijk iemand te lozen die niet voldoet. willen de bedrijven nu ook massaal af van diegenen die wel voldoen ?


Versoepeling van ontslag is aleen mogelijk indien ook versoepeling van aannemen mogelijk is.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10