zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Links afgedroogd door de kiezer

16 mei 2002 - Het CDA levert de premier voor het nieuw te vormen kabinet, waarin naar alle waarschijnlijkheid ook de LPF deel zal nemen. Deze twee partijen zijn met respectievelijk 14 zetels (van 29 naar 43) en 26 zetels (van 0 naar 26) de winnaars van de Tweede Kamer verkiezingen van gisteren.

Ad Melkert en Hans Dijkstal zullen niet terugkeren als partijleider van de PvdA en de VVD. De PvdA leed gisteren een historische verkiezingsnederlaag en komt met 23 zetels terug in de Tweede Kamer, een verlies van 22 zetels. De VVD verloor 15 zetels en komt op 23 (was 38).



Succes Pim Fortuyn
De campagne die Pim Fortuyn tot zijn dood voerde tegen de 'Linkse kerk' lijkt effect te hebben gesorteerd. Naast de PvdA verloor D66 6 zetels (van 14 naar 8) en zelfs Groen Links (van 11 naar 10). Alleen de SP van Jan Marijnissen boekte een forse winst (van 5 naar 9 zetels). Ter rechterzijde verloor vrij onverwacht de Christen Unie één zetel, terwijl deze partij in de peilingen steeds op een lichte winst kon rekenen. Ook de SGP verloor 1 zetel (van 3 naar 2), wat redelijk historisch genoemd mag worden. De op theocratische ideologie gegrondveste partij met een rotsvaste aanhang bezette al tientallen jaren drie kamerzetels in de Tweede Kamer.

Anti-Fortuyn stemmingmakerij afgestraft
Volgens VVD-prominent Hans Wiegel hebben alle partijen die Pim Fortuyn voor extreem-rechts aanzagen en tegemoet traden verlies geleden. De partijen die dat niet deden hebben uiteindelijk gewonnen. De Lijst Pim Fortuyn kreeg niet de zetelwinst die de partij op de dag van de moord op de lijsttrekker nog werd toegedicht. Onzekerheid over de toekomst van de lijst heeft kiezers waarschijnlijk richting CDA gedreven, die een onverwacht hoge score behaalde.

Nieuw kabinet
Een kabinet CDA-LPF-VVD ligt het meest voor de hand, hoewel lijsttrekker en beoogd premier Balkenende zich daar op voorhand niet op wil vastleggen. Over de LPF heerst nog veel onzekerheid. Balkenende liet weten dat de LPF op het terrein van de immigratie flink water bij de wijn zal moeten doen. Hij wil daarover overleggen met een nieuw te kiezen fractieleider van de LPF. De LPF zal vandaag een fractieleider kiezen.

Aftreden
PvdA-lijsttrekker Ad Melkert gooide gisteravond de handdoek in de ring. VVD-leider Hans Dijkstal laat die beslissing formeel over aan de nieuwe fractie, die vandaag bijeen komt. D66-leider Thom de Graaf maakte niet de indruk af te willen treden.

Opvolgers
Klaas de Vries (minister van Binnenlandse Zaken), Willem Vermeend (thans minister van Sociale Zaken) en Wouter Bos (nu staatssecretaris van Financiën) worden genoemd als mogelijke opvolgers van Melkert. Bij de VVD wordt vooral de naam van Gerrit Zalm (minister van Financiën) genoemd als opvolger van Dijkstal.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10