zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Stages spelen grote rol bij personeelswerving

Starters beginnen carrière liefst bij bedrijf dat ze al kennen via stage of bijbaan

27 juni 2007 - Uit onderzoek onder ingeschreven studenten bij ASA Studenten Uitzendbureau, blijkt dat 35 procent van de studenten blijft hangen in zijn of haar laatste bijbaan of stage. Het bieden van stageplaatsen lijkt daarmee de manier voor bedrijven om aan jong gekwalificeerd vast personeel te komen.

Het door ASA Campus Recruitment uitgevoerde onderzoek geeft aan dat studenten als starters op de arbeidsmarkt huiverig zijn om aan hun eerste baan te beginnen bij een onbekend bedrijf. Ruim 35 procent solliciteert liever bij een bedrijf dat ze via stage en/of bijbaan hebben leren kennen, zodat ze weten wat hen te wachten staat. Er is daarbij geen significant verschil aan te geven tussen HBO en universitaire studenten.

Laatstejaars


Opvallend is dat ondanks de steeds krapper wordende arbeidsmarkt en de toenemende vraag naar gekwalificeerd personeel dit percentage de afgelopen jaren gelijk is gebleven en niet is gedaald. Ondanks de inspanningen van bedrijven om via arbeidsmarktcommunicatie de afgestudeerde HBO'er of WO'er aan te trekken, lijkt het efficiënter om derde en vierdejaars studenten een passende studiegerelateerde bijbaan of uitdagende stage aan te bieden om hen vervolgens ook daarna succesvol aan het bedrijf te binden.

Nieuw concept
ASA Campus Recruitment, het werving en selectiebureau van ASA Studenten Uitzendbureau, is hier met een nieuw concept op ingesprongen. Deze nieuwe aanpak geeft studenten tijdens hun laatste studiejaren de mogelijkheid om parttime te worden gedetacheerd naar studierelevante bijbanen. Hierdoor bouwt de student relevante werkervaring op en komt het bedrijf in een vroeg stadium in contact met de schaarse en potentieel zeer interessante groep gekwalificeerde studenten.
"Als enige landelijke studenten uitzendbureau bemiddelen wij studenten uit het bestand van ASA naar een passende en studiegerelateerde bijbaan, en afgestudeerden naar een traineeship of eerste baan. In onze dienstverlening staan de wensen en behoeften van zowel studenten als ook opdrachtgevers voorop. Daarom houden wij telkens onderzoeken. Dit onderzoek geeft een opvallende uitkomst. Want ondanks de krapte op de arbeidsmarkt en de toenemende vraag naar gekwalificeerde starters, lijken stages en bijbanen voor zowel studenten als opdrachtgevers interessant. De studenten kunnen relevante en noodzakelijke ervaring opdoen. Maar omdat ruim 35 procent van hen ook daarna bij het bedrijf blijft, blijkt het ook voor bedrijven erg interessant om via het bieden van stages en/of bijbanen de juiste mensen binnen te krijgen", aldus Astrid van Dijk, manager ASA Campus Recruitment.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10