zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Slechthorende vaker ziek

Communiceren en luisteren vreet energie van slechthorende

24 april 2007 - Slechthorende werknemers melden zich vaker ziek dan hun collega's met een goed gehoor. Dit komt omdat ze vaker vermoeid zijn en dat kan weer leiden tot burn-out en uitval. Een en ander blijkt uit het onderzoek 'Moe van het werk' van de Universiteit Maastricht en en adviescentrum Viataal.

Slechthorenden hebben op hun werk drie maal zo veel last van vermoeidheid. Naar schatting worden 200.000 mensen zo door slechthorendheid gehinderd in hun functie. Slechthorende cliënten van het Arbeidscentrum zijn vaak doodop. 57 Procent behoefte aan herstel na het werk tegen 20 procent van de goedhorende collega's. Volgens de onderzoekers komt dit doordat deze groep veel energie moet steken in de communicatie en het luisteren.

Moeite met problemen


Mede door de gebrekkige communicatie heeft 64 procent van de slechthorenden moeite met het omgaan met problemen. Terwijl dit slechts bij 21 procent van de goedhorende collega's het geval is. Volgens het onderzoek moeten slechthorenden beter worden begeleid om beter te kunnen functioneren op hun arbeidsplek. In de eerste plaats betekent dat het verstrekken van goede hulpmiddelen, zoals hoortoestellen, maar het verwerven van sociale steun is net zo belangrijk.


Bron: HR Praktijk
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
A.M. van den Bossche  |   | 
2-05-2007
 | 
10:27 uur
Ik zit zelf in een burnout vanwege mijn slechthorenheid. Er speelt nartuurlijk altijd ook je persoonlijkheid, maar 99% is vanwege de slechthorendheid. Ik heb radicale holtes, dus kan geen gewoon gehoorapparaatje gebruiken. Ik heb eigenlijk al last vanaf 1983 - mijn eerste operatie aan mijn rechter oor (30Db verloren). Daarna in 1999 ben ik achterelkaar 3x aan mijn linkeroor geopereerd - Hoge tonen 120Db en midden en lagen ca 40 Db verloren. Sindsdien heb ik geen energie meer om te genieten. Het heeft 8 jaar geduurd tot er een oplossing kwam - geen KNO kwam met een oplossing. Ik ga binnenkort voor een BAHA apparaatje alleen voor mijn rechteroor. ik zal dus beter horen, maar het wordt nooit zoals iemand die goed hoort.
Er is geen kennis over het onderwerp. Er wordt niet genoeg waarde aan de vermoeidheid gehecht. Ook niet door de slechthorende zelf.
Ik zit nu te bedenken wat ik kan doen om niet weer in burnout te eindigen. Ik denk dat ik geen managerfunctie meer kan hebben, maar een als specialist, wat ik eigenlijk ook ben. Eerst beter worden en dan kijken wat ik kan doen.
A.M.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10