zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Fulltime man werkt minder dan parttime vrouw

2 maart 2007 - Vrouwen met een parttime dienstverband werken meer uren dan mannen met een fulltime baan. Dat bleek uit de vierde enquête van de Europese Stichting tot verbetering van levens- en arbeidsomstandigheden. De Stichting bestaat sinds 1975 en houdt de enquêtes sinds 1991 elke vijf jaar in 31 Europese landen.

Opvallendste uitkomst is dat vrouwen met een parttime baan meer uren werken dan mannen met een fulltime dienstverband. Hierbij worden de uren die besteed worden aan het huishouden en de zorgtaak meegerekend. En ook het invoeren van flexibele arbeidstijden verloopt nog moeizaam in Europa. Slechts 8,3 procent van de Europese werknemers zegt de mogelijkheid te hebben om thuis telewerk te doen.

Stijging arbeidsintensiteit


Een andere duidelijke ontwikkeling op het gebied van arbeidsomstandigheden is de stijging van de arbeidsintensiteit, vooral in de EU15. Bovendien denken steeds minder Europese werknemers (35 procent) dat hun veiligheid en gezondheid een risico loopt door hun werk. Hier liggen de percentages in de nieuwe lidstaten nog wel beduidend hoger dan die in de vijftien oude lidstaten. De meest gerapporteerde gezondheidssymptomen zijn aandoeningen als rug- en spierpijn, vermoeidheid, stress en hoofdpijn.


Bron: HR Praktijk
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
A  |   | 
4-03-2007
 | 
09:55 uur
De werkdruk wordt te hoog waardoor er steeds meer mensen met klachten zijn.
Maar doordat iedereen tegenwoordig moet werken is er weinig tijd voor de kinderen en het koken van verse maaltijden waardoor er ook steeds meer ziektes voorkomen.
Jongeren worden vaak afgescheept met slecht voedsel en moeten het alleen op knappen waardoor ze vaak op een verkeerd spoor komen (drugs, sex, kriminaliteit).
Deze hebben aandacht en liefde nodig van eigen ouders.
Maar die moeten werken om het tegenwoordig allemaal te kunnen betalen.
Kinderen komen in de problemen, waardoor vaak hun kinderen ook weer in de problemen komen en dit probleem wordt steeds erger.
mevrouw HTL Akker  |   | 
5-03-2007
 | 
09:02 uur
Hierover heb ik met mijn partner regelmatig gesprekken: hij werkt full time (>40 uur), ik werk part time (20 uur verdeeld over 3 dagen) , heb nog al wat reistijd tot mijn werkplek (4.5 uur per week). Daarnaast doe ik het huishouden, heb de dagelijkse zorg voor onze kinderen en verzorg de dieren die we samen hebben aangeschaft. En inderdaad: mijn werkweek bedraagt regelmatig 60 uur per week of meer. Nu heb ik geen problemen met de lange werkweken, daar kies ik tenslotte ook deels zelf voor. Wat het voor mij taai maakt is dat wanneer het werk van mijn partner erom vraagt, mijn partner naar zijn werkgever toe zeer flexibel is en vervolgens van mij verlangt dat ik de gaten opvul die hij laat vallen in de afspraken met betrekking tot de opvang van de kinderen, het al dan niet aanwezig zijn bij maaltijden, met of zonder mee etende collega's. Wanneer een week al zo volgepropt is, is het moeilijk om ook nog flexibel te blijven. De combinatie kinderen, werk, huishouden vraagt om een strakke organisatie om het gevoel te houden nog enige controle te hebben. Iemand die dan geen rekening houdt met die organisatie zorgt voor een hoop stress.
Ron Ladage  |   | 
9-03-2007
 | 
12:23 uur
Opvallend dat er zo weinig reacties zijn, dit probleem bestaat al heel lang.
De toekomst vraagt meer inzet van vrouwen op de arbeidsmarkt, maar voorzieningen ho maar!
Zweden heeft dit goed geregeld en daar zijn de mannen wat anders opgevoed, maar ook daar blijkt dat vrouwen meer verantwoordingsgevoel naar kinderen en huishouden hebben.
Gewoon omdat mannen daar eigenlijk geen zin in hebben.
Ook ik ben niet veel beter dan de gemiddelde man en moet mezelf steeds bewust houden dat wanneer mijn vrouw werk, er thuis iets moet gebeuren.
Verder loop ik tegen het feit op dat wanneer je als man het huis schoon maakt, het eigenlijk niet goed is in de ogen van de vrouw.
Kortom er moet nog heel veel veranderen en laten we eens starten met de opvoeding van onze kinderen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10