zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Parttimers net zo productief als fulltimers

1 februari 2007 - Nederlandse managers geloven dat parttimers even productief zijn als fulltimers. Deze productiviteit wordt echter bij zowel parttimers als fulltimers negatief beďnvloedt door telefoon, e-mail en vergaderingen. Een rustige werkomgeving komt daarentegen de productiviteit van de Nederlandse respondenten ten goede.

Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een internationaal onderzoek van financieel detacheringbureau Accountemps. In dertien landen werden 2.395 finance & human resources managers ondervraagd.

Productiviteit


De respondenten denken dat parttimers even productief zijn als fulltimers. Internationaal gezien gelooft 58 procent dat het aantal uren dat er gewerkt wordt niet van invloed is op de productiviteit. 48 procent van de Nederlandse managers denkt hier hetzelfde over. Uitzonderingen zijn de Italiaanse (50 procent) en Luxemburgse (45 procent) ondervraagden. Zij zijn van mening dat fulltimers productiever zijn dan parttimers.

Niet storen!
Alhoewel Nederland een vergadercultuur heeft, wordt de productiviteit van 23 procent van de Nederlandse managers negatief beďnvloed door telefoon, e-mail en vergaderingen. In Italië (37 procent) en Luxemburg (30 procent) is dit ook het geval. Internationaal gezien worden de managers liever niet gestoord, aangezien dit bij 29 procent van de ondervraagden de productiviteit in negatieve zin beďnvloedt. De Spaanse respondenten (33 procent) worden minder productief door grote hoeveelheden werk en stress.

Positieve invloeden
De managers worden echter positief beďnvloed door teamwork en het werken met collega's (dertien procent). De Nederlandse managers werken liever in een rustige werkomgeving (elf procent), evenals de Duitse (negentien procent), Belgische (elf procent) en de Zwitserse respondenten (25 procent). Werken zonder onderbreking werkt bevorderlijk voor de productiviteit van de Italiaanse managers (32 procent), terwijl een blijk van waardering gunstig is voor de productiviteit van de respondenten uit Nieuw Zeeland (vijftien procent). Tenslotte werkt de Ierse manager liever met deadlines (21 procent).

Meer parttimers in dienst
Silvia Schilder, Division Manager Accountemps: "We merken dat veel bedrijven in vergelijking met een aantal jaren geleden weer open staan om parttimers aan te nemen. De afgelopen jaren was er geen ruimte om te heroverwegen of een fulltime functie ook parttime ingevuld kon worden. Nu wil men gewoon de beste kandidaat voor de functie en als dat betekent dat dit op parttime basis is dan is dat ook goed. Op management niveau zien we echter dat veel bedrijven nog steeds verwachten dat mensen fulltime, of in ieder geval vier dagen, beschikbaar zijn."

's Ochtends het productiefst
Op de vraag op welk moment van de dag de managers het meest productief zijn, antwoordt 66 procent van alle respondenten dat zij tussen 9.00 uur en 12.00 het meest werk verzetten. Het merendeel van de Nederlandse managers (71 procent) is het hier mee eens. De Tsjechische ondervraagden zijn ook tussen 9.00 uur en 12.00 uur het meest productief (47 procent), maar een groot deel (34 procent) werkt het liefst voor 9.00 uur.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Chantal de Boer  |   | 
1-02-2007
 | 
16:29 uur
Ik denk dat we de vraag om moeten zetten; hierdoor ben ik ervan overtuigd dat dhr. van Ravenhorst gelijk heeft. Part-timers zijn veel productiever dan full-timers. Het is dan ook bewezen (én dit wordt ook in dit stuk benadrukt) dat er een gedeelte van de dag is, waarop men het productiefst is. Over het algemeen is dit de ochtend. Dit betekent dat men dus beter 2 personen alleen de ochtend kan laten werken, dan 1 persoon 8 uur. De productiviteit neemt af, naarmate de dag vordert.

Overigens heeft het in dienst nemen van part-timers veel meer voordelen: vervanging van diensten is maar voor een paar uur bij vakantie en ziekte, part-timers zijn flexibeler inzetbaar, part-timers hebben over het algemeen meer binding met het bedrijf, etc.
CAW van RAVENHORST  |   | 
1-02-2007
 | 
12:17 uur
Geheel met de stelling eens. Parttimers (als ze goed organiseren) kunnen zelfs veel productiever zijn dan fulltimers. Zorg, als je aanwezig bent, dat je de juiste dingen doet en denk daar van te voren goed over na (plannen) en laat je niet gek maken door de waan van de dag.
mevrouw S.K. Alders-du Bosc  |   | 
4-02-2007
 | 
20:33 uur
Zonder in technisch analystische details te treden, durf ik als (loopbaan)coach van o.a. veel parttime werkende moeders te stellen dat de betrokkenheid en de verantwoordelijkheid van parttimers vaak eg groot is. Juist omdat men parttime werkt en dit veelal een serieuze keuze is, wil men het zo goed mogelijk doen. Realisieert men zich ook vaak dat men t.o.v. fulltimers " iets ged te maken hebben" en daar ook niet graag voor onder willen doen.
Daanaast kom ik in mijn werk steeds meer mannen tegen die hierin een bewuste keuze willen maken, niet omdat zij zich minder betrokken voelen bij het werk, maar juist om die betrokkenheid en inzet met plezier in balans met het prive-leven langer te kunnen volhouden.
In het algemeen kun je stellen dat parttimers bewuster omgaan met hun arbeidstijd en deze ten volle functioneel proberen te benutten.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10