zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kantoor is vuiler dan toilet

19 januari 2007 - Een bureau herbergt meer bacteriën dan de bedrijfstoiletten. Tot die vaststelling kwam de faculteit microbiologie van de Universiteit van Arizona, dat bij onderzoeken in de computer-omgeving vierhonderd keer meer bacteriën aantrof dan op een toiletbril. De vuilste plek op de desktop blijkt trouwens de telefoon te zijn.

De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat het telefoontoestel een biotoop is met meer dan 25.000 microben per vierkante inch. Maar ook het bureaublad zelf is een behoorlijk vuile omgeving: daar vond men bijna 21.000 beestjes per vierkante inch.

Heel veel beestjes


Het toetsenbord van de computer is goed voor ruim 3.000 microben per vierkante inch, gevolgd door de computer-muis (1.700), de faxmachine (300) en het kopieeraparaat (70). Volgens de onderzoekers zijn ook het waterapparaat en de magnetron niet van de meest hygiënische plaatsen van het bedrijf. In vergelijking met deze uitkomsten is de toiletbril met 49 microben per vierkante inch een voorbeeld van netheid.

Minder schoonmaak
Onderzoeksleider Gerba stelt dat de verontreiniging van de computer-omgeving gezocht moet worden in het feit dat vele werknemers aan hun bureau eten. Omdat het bureaublad bovendien niet zo dikwijls gereinigd wordt als eettafels, vormt het volgens Gerba een perfecte cafetaria voor micro-organismen. "Wij staan er eigenlijk nooit bij stil dat eten aan het bureau niet zo slim is, toch bevat het gemiddeld bureaublad honderd keer meer bacteriën dan een keukentafel en vierhonderd keer dan een gemiddeld toilet," aldus Gerba. "Zonder voldoende reiniging wordt dat kleine werkgebied een thuisbasis voor miljoenen bacteries en mogelijke ziekteverwekkers. Bovendien besmetten verkouden werknemers de omgeving nog meer elke keer dat ze gemeenschappelijke apparaten zoals kopieertoestellen of microgolfovens aanraken."


Bron: Managing21, Express.be
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Ton  |   | 
21-01-2007
 | 
12:58 uur
Ik studeerde ooit, in een vorig leven, microbiologie en kan me goed voorstellen dat de onderzoekers deze bevindingen doen.

Een mens moet echter met microben in aanraking komen om weerstand op te bouwen en doet zo zijn afweermechanisme trainen. Voor een gezond mens zal de hoeveelheid microben geen probleem zijn. Het zijn micro-organismen die op ons zitten. Ze komen in grote getallen voor op onze huid en alles dat we aanraken en normaliter wordt een mens daar niet ziek van. Je kunt wel ziek worden van andermans ziektekiemen, zeker als je met elkaar wordt opgesloten in een kleine ruimte zoals een kantoor, een auto, een vliegtuig of een dancing.
Als er dan iemand vervelende ziektekiemen bij zich draagt dan is de kans groter dat hij anderen besmet. Oud nieuws denk ik.

Om nu de conclusie te trekken de boterhammen maar op de wc te eten omdat deze schoner is dan de kantine lijkt me foutief.
De wc is namelijk besmet met een ander soort microben!

Wist u trouwens dat u besmettelijker bent als u de handen wast na het bezoek aan het toilet.

De zeep op de wc heeft normaliter geen desinfecterende werking. Dat heeft enkel jodiumzeep, de zeep die o.a. in ziekenhuizen gebruikt wordt.
Water en zeep zorgen ervoor dat de vetlaag op uw huid gedeeltelijk oplost en juist in die vetlaag zitten de microben vastgeplakt.
Als u dus uw handen wast met gewone zeep na de stoelgang dan bent u besmettelijker.

Ongelofelijk nietwaar? U kunt mij echter op het woord geloven want ik heb de proef zelf jaren geleden gedaan op de laboratoriumschool.
Het petrischaaltje met een steriele aggar voedingsbodem dat werd besmet door een ongewassen vinger toonde, na kweek, beduidend minder bacterieculturen dan het schaaltje dat besmet was geworden met de vinger die in water en zeep gewassen werd. Het bewijs dat gewassen handen besmettelijker zijn!

Sindsdien vind ik het eigenlijk verschrikkelijk als iemand zijn handen wast na een toiletbezoek maar ik durf hem/haar dat niet te vertellen. Ze zouden mij een viezerik kunnen vinden.

mevrouw FJM Lamers  |   | 
19-01-2007
 | 
14:10 uur
Een onderzoek naar stof in schoollokalen en de grondigheid van een reguliere schoonmaakdienst ten opzichte van een betrokken moeder met een hyper allergisch kind leverde een verrassende uistlag op. De hoeveelheid kwalijk stof was ongeveer gelijk na een week dagelijks poetsen en na de wekelijkse schoonmaakbeurt door de dienst.

Een van mijn kinderen studeert aan een medische faculteit in Nijmegen en constateerde daar een enorme frequentie van handenwassen na toiletbezoek, tussendoor en eigenlijk doorlopend. Het blijkt dat eenmaal gedroogde en goed gewassen handen het minste bacterieën "afgeven".

Een hoogleraar in levensmiddelentechnologie liet onderzoeken hoe vaak mensen hun koelkast thuis grondig reinigden. Hij ging uit van een maal per week en om de andere week grondiger met soda. Hij was verbaasd over een frequentie die varieerde van een maal per jaar tot een maal per maand. Levensmiddeltechnisch gezien was het niet in orde maar practisch gezien bleek het weinig tot geen problemen op te leveren.

Ik hoorde deze week dat verkouden mensen al een week voor hun eigenlijke griepverschijnselen besmettelijk zijn.

Uit bovenstaand artikel en andere bronnen zou je kunnen zeggen: het is niet zo erg als het lijkt het is erger.
Ook zo kennelijk op kantoren en aan de hoorn van telefoons, maar door ervaring kan ik zeggen: Het effect valt best wel mee.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10