zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Jaarlijkse ontslagronde hoog op verlanglijst manager

15 januari 2007 - Meer dan driekwart van de Britse managers zou dolgraag ieder jaar een vast aantal slecht presterende werknemers ontslaan. Volgens hen komt een dergelijke jaarlijkse schoonmaak de winst en prestaties van de onderneming ten goede. Dit blijkt uit onderzoek van Hudson Management Consultancy.

Uit het onderzoek onder 562 topmanagers bleek verder dat leidinggevenden niet vaker het mes door hun personeelsbestand halen omdat ze geen 'angstcultuur' willen creëren. Ook de krappe arbeidsmarkt speelt een rol.

Tien procent is waardeloos


Het lijkt er echter op dat de meeste Britse managers graag de raad van voormalig topman van General Electric, Jack Welch, op zouden volgen om jaarlijks een vooraf bepaald aantal slecht presterende medewerkers te ontslaan. Welch was fervent voorvechter voor het jaarlijks ontslaan van de tien procent slechtste werknemers en ging uit van het standpunt: 'als je zestien werknemers hebt, zijn er altijd twee waardeloos'. Vorig jaar veroorzaakte Steve Ballmer, CEO van Microsoft, nog opschudding met zijn opmerking dat hij elk jaar standaard één op de vijftien werknemers de laan uitstuurt. Hij suggereerde tevens dat iedere onderneming baat zou hebben bij een dergelijke aanpak.

Gezond voor bedrijf
Eén op de zes Britse executives is van mening dat hij tot een vijfde van hun medwerkers de deur kan wijzen zonder dat dit schadelijke gevolgen voor de productiviteit en moreel heeft. Ongeveer de helft denkt dat het gezond zou zijn voor de onderneming om jaarlijks standaard vijf procent te ontslaan. Vooral omdat goede werknemers dan niet steeds de prestaties van hun mindere collega's op hoeven te krikken en omdat slecht presterende medewerkers dan gedwongen worden uit te kijken naar nieuwe uitdagingen die beter bij hun vaardigheden passen en dus de productiviteit verhogen. Slechts vier procent van de ondernemingen ontslaat echter daadwerkelijk met enige regelmaat een bepaald percentage van het personeel.

Taboe
John Rose, CEO van Hudson UK: "Er heerst een duidelijk taboe op dit onderwerp. Ontslagrondes lijken bovendien niet te stroken met de krappe arbeidsmarkt van tegenwoordig. Maar wat heb je aan personeel dat geen toegevoegde waarde biedt? Soms is iemand gewoon beter op zijn plek bij een ander bedrijf." Hij voegt eraan toe: "Om te voorkomen dat een 'angstcultuur' ontstaat, kunnen bedrijven bijvoorbeeld zorgen dat mensen die ondermaats presteren de kans krijgen hun prestaties te verbeteren."

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10