zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Persoonlijke ontwikkeling wint van vast contract

21 december 2006 - Nederlandse werknemers vinden werkgerelateerde persoonlijke ontwikkeling belangrijker dan baanzekerheid. Twee op de vijf werknemers geven zelfs aan bereid te zijn hun vaste contract in te wisselen voor een contract van vijf jaar. Mits daar extra mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling tegenover staan.

Dit is een van de uitkomsten uit de Randstad WerkMonitor van december 2006. Uit het onderzoek blijkt verder dat werkenden vrij positief over hun werkgever zijn. Deze krijgt een gemiddeld rapportcijfer van 7,1.Toch zijn er veel punten voor verbetering vatbaar, zoals de doorgroeimogelijkheden, de interne communicatie, de organisatiecultuur en beoordelings- en functioneringsgesprekken bij hun huidige werkgever.

Inleveren voor ontwikkeling


Opleidingen gericht op werkgerelateerde persoonlijke ontwikkeling zijn voor werknemers zeer belangrijk. Als de opleidingen plaatsvinden op kosten van en in de tijd van de baas zijn werkenden bereid daar iets voor in te leveren. De ondervraagden zijn bovendien bereid baanzekerheid te ruilen voor uitgebreidere loopbaanmogelijkheden. Ze zien een opleiding of cursus als manier om je promotiekansen te vergroten. Daarnaast ontwikkelen ze op die manier graag hun loopbaan.

Employability
"Dit is een belangrijk signaal voor werkgevers", vindt Algemeen Directeur Jan Vermeulen van Randstad. "Werknemers willen voorúit, zo blijkt uit ons onderzoek. Ik zie de trend dat steeds meer werkenden erkennen dat ze moeten zorgen voor hun 'employability'. Werkgevers zouden de focus dus eerder op persoonlijke ontwikkeling en begeleiding dan op arbeidsvoorwaarden moeten leggen. Ik denk dat een concreet loopbaanontwikkelingsplan, opgezet vanuit een daarvoor bestemd assessment, een uitstekend signaal zou zijn naar medewerkers."

Assessments
Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat driekwart van de werknemers nog nooit een assessment heeft ondergaan dat is gericht op persoonlijke ontwikkeling of loopbaanmogelijkheden. Vermeulen: "Ik verwacht dat ontwikkelingsassessments in de komende jaren steeds vaker zullen worden toegepast. En: steeds vaker op middelbaar en lager niveau in organisaties."


Bron: HR Praktijk
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
31-12-2006
 | 
13:53 uur
Goed artikel en ik heb het onderzoek gedownload om dit uitgebreider te lezen.
Een bewijs dat de hedendaagse werknemer langzaam aan het veranderen is.
Werknemers zijn namelijk ook verantwoordelijk voor hun eigen ontwikkeling en loopbaan mogelijkheden.
Daar wordt weinig op ingespeeld door de werkgevers en door de werknemers.
Een leven lang leren wordt nog niet echt gezien, zeker door werkgevers niet, die halen te weinig uit hun werknemers.
Pas wanneer de techniek het vraagt krijgen ook oudere werknemers de "plicht" om zich te scholen, wat vaak jaren niet is gebeurd en dan lijkt het net of ze niet gemotiveerd zijn, logisch wanneer je jarenlang wordt verwaarloost.
Hierdoor wordt de waarde ook van ouderen weer hoger en helaad VNO/NCW heren, na 2011 ben je blij wanneer je werknemers kan vinden en dan is het niet zo gek om ook mensen boven de 50 jaar aan te nemen.
Een goede werkgever draagt zorg voor voldoende basis met een visie voor meer dan 3 jaar en dat betekent vooruitzien en zorg dragen dat elke individueel kansen krijgt of zelf pakt.
Er zijn genoeg goede hulpmiddelen om dit te bereiken.
Indien directie meer hierover willen weten, dan kunnen ze me per mail bereiken.
Een goed zakelijk 2007 en start eens met continuiteitsmanagement!
Ton  |   | 
2-01-2007
 | 
12:53 uur
Ik denk dat de opmars van flexcontracten, kortdurende contracten en discussies over versoepeling van het ontslagrecht ervoor zorgt dat de werknemers zich realiseren dat het (huidige) werk niet meer van wieg tot graf zal zijn en dat zij regelmatig op zoek moeten gaan naar een nieuwe werkgever. Ze moeten daarom zorgen dat ze voldoende kans maken op de arbeidsmarkt.

Dus daar ligt dan ook werk voor de uitzenders in dit land, zij zullen ook moeten zorgen dat de werknemers die zij uitlenen voldoende inzetbaar zijn. Uitzenders zullen waarschijnlijk de eerste klappen krijgen omdat zij moeilijk voldoende gekwalificeerd personeel zullen vinden. Zeker als dit gekwalificeerd personeel in een dergelijke situatie (schaarste) waarschijnlijk overladen wordt met leuke vaste contracten bij werkgevers.

Het verbaast me dan ook niks dat een uitzender tot deze conclussie komt.

Wat me wel verbaast is dat een uitzender denkt dat dit een taak is van de inlener. Inleenkrachten zullen niet snel bijgeschoold worden door de werkgevers, behalve dan als de werkgever de intentie heeft om de werknemer in direct in dienst te gaan nemen.

Vooralsnog denk ik dat de personeelsschaarste zich vooral voortdoet in gebieden zoals de Randstad. In het zuiden des lands is vooralsnog weinig te merken van deze ontwikkeling en denken verschillende bedrijven nog steeds dat er voldoende personeel beschikbaar is. Ze betrekken veel gekwalificeerd personeel uit Duitsland.
Door de vergrijzing die vooral in het zuiden merkbaar zal worden en het vertrek van gekwalificeerd personeel naar het de Randstad en ook de Duitse economie die nu flink gaat aantrekken zal gekwalificeerd personeel zeer schaars worden in het zuiden des lands en zullen waarschijnlijk veel Duitsers weer werk vinden in de "Heimat".

Bedrijven die nu geen fatsoenlijk personeelsbeleid hebben zullen straks van alles uit de kast moeten gaan halen om de gatenkaas te vullen.

Het valt mij op dat vooral multinationals geen rekening houden met een eventuele schaarste op de arbeidsmarkt.

Zijn deze organisatie van plan om werkgelegenheid te gaan verplaatsen of beseffen hun veelal buitenlandse beslissingsnemers (nog) niet dat er een schaarste gaat ontstaan en het beleid aangepast moet worden?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10