zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Krachtige leider beste wapen tegen corruptie

7 december 2006 - Sterke leiders zijn dé manier om corruptie in het bedrijfsleven de kop in te drukken. Vooral als het gaat om het hardnekkig gebruik van steekpenningen tijdens het zaken doen in opkomende economieën als China, Brazilië, Mexico en India.

Amerikaans onderzoek van The Conference Board onder 165 multinationals benadrukt dat een toegewijde CEO's met sterke persoonlijke normen en waarden de beste manier is om corruptie te bestrijden.

Normen en waarden


Een derde van de respondenten zegt dat het leidinggevende vermogen en de persoonlijke normen en waarden van de CEO de belangrijkste factor zijn bij het implementeren van een anti-corruptie beleid. De meest genoemde redenen om te investeren in een dergelijk beleid zijn overigens nog steeds wettelijk of ethisch van aard. "Opvallend is dat de ethische benadering steeds meer wint van het simpelweg toepassen van regeltjes," zegt Ronald Berenbeim, leider van het onderzoek.

Anti-corruptiebeleid op hoog niveau
Tweederde van de ondernemingen heeft inmiddels een officieel anti-corruptiebeleid (in 2000 was dat nog de helft). De regels zijn bovendien gedetailleerder en meer dan driekwart van de respondenten rapporteert zaken met betrekking tot corruptie aan het hoogste niveau, de raad van bestuur dus. Juridisch adviseurs worden veelal bij het gehele proces betrokken, van ontwikkeling en implementatie tot de controle. Ook zijn bedrijven meer en meer geneigd advies omtrent hun anti-corruptiebeleid in te winnen bij externe adviseurs.

Steekpenningen
Meer dan vier van de tien ondervraagde ondernemingen doen zaken in China, Brazilië, Mexico en India, landen die bekend staan op hun zeer corrupte zakenleven. Vooral China staat bekend als 'zeer corrupt'. Met name smeergeld en steekpenningen vormen een probleem. Vaak zijn ze nodig om een of andere vergunning los te krijgen of de weg te kunnen vinden in het doolhof van bureaucratie. Een van de manieren om het uitdelen van smeergeld tegen te gaan, is het beperken van het aantal werknemers dat dergelijke transacties kan doen. Klokkenluiders worden door 40 procent ingezet, al vinden elf van de respondenten dit juist absoluut geen effectieve manier om corruptie tegen te gaan.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10