zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoog opgeleide werkt veelvuldig over

5 december 2006 - De helft van de hoger opgeleide werknemers werkte de laatste jaren regelmatig over. Dat is meer dan andere werkenden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2005 ging het om meer dan een miljoen mensen met een hbo- of universitair diploma die langere dagen maakten dan hun arbeidscontract bepaalde.

Van de middelbaar geschoolden werkte ongeveer een derde over. Dat kwam vorig jaar neer op ruim 900.000 werkenden. Van de lager geschoolden maakte ruim een kwart, bijna 400.000 mensen, meer uren voor de baas.

Overwerk vooral mannenzaak


Over de hele linie neemt overwerk al jaren toe. Maakte in 2000 nog gemiddeld een derde van de werknemers met een baan van tenminste twaalf uur per week, geregeld langere dagen dan afgesproken. Vorig jaar was dat 38 procent. Regelmatig overwerk komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen. In 2005 maakten bijna 1,5 miljoen mannen overuren. Dat is 43 procent van de mannelijke werknemers, tegen 32 procent (875.000) van hun vrouwelijke collega's.


Bron: Management Team
 
 Doorsturen   7 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
M. van Halderen  |   | 
5-12-2006
 | 
12:18 uur
Het is niet alleen de hoger opgeleiden. Het heeft ook met verbondenheid met het bedrijf te maken en de mentaliteit van de medewerkers. Er zijn velen die er een "fabrieksmentaliteit" op na houden en elke 10 mininuten als overwerk noteren. Dus geld is belangrijker voor velen dan een leuke functie hebben. Daarbij speelt leeftijd ook nog een rol. Na de 45 jaar is het al zeer moeilijk om van baan te veranderen.

Succes met jullie onderzoek.
RENAUD Advies  |   | 
5-12-2006
 | 
08:43 uur
In totaal bijna 2.500.000 mensen die jaarlijks (moeten?!)overwerken. En het blijkt ook nog eens toe te nemen. Alle moderne technieken en coomunicatiemiddelen ten spijt,. Is er iets mis in de BV Nederland met planning, efficiency. Je zou het toch haast wel denken. Of is er iets mis met de kwaliteit en/of productiviteit? Is er misschien iets mis met het W & S beleid of met scholing en vorming? Overwerken moet toch een noodzakelijk kwaad zijn en geen vanzelfsprekendheid worden.
Toch iets om eens serieus over na te denken...
VIC  |   | 
5-12-2006
 | 
20:24 uur
Het loopt niet goed met die Nederlanders; ik kan jullie troosten, want op dit vlak gaat het in Belgïë al niet beter.
Dit is m.i. een fenomeen van pakweg de laatste twintig jaar. Spijtig genoeg is dit volgens mij ook een kwestie van jobbehoud, de angst voor ontslag. Anderzijds worden we al van in de wieg klaar gemaakt om mee te draaien in onze prestatiecultuur. Anderzijds heb ik het gevoel dat veel jongeren zich meer laten zot maken door hun bazen.
Ik kan dit laatste alleen maar toejuichen.
mevrouw AEJM Ligtvoet  |   | 
5-12-2006
 | 
21:25 uur
De conclusie van van Halderen dat het om geld gaat, lijkt me erg voorbarig. Er stond nergens vermeld of het om betaald of onbetaald overwerk gaat. Persoonlijk ervaar ik in mijn omgeving dat steeds meer mensen extra uren maken, zonder dat ze die uitbetaald krijgen. Eerlijk gezegd vind ik dat helemaal niet zo'n goede mentaliteit, al maak ik me er zelf ook schuldig aan. Het wordt steeds meer een gewoonte en wie niet gratis overwerkt is niet bevlogen en wijkt af.
Als er zo structureel overgewerkt moet worden, wordt personeel feitelijk misbruikt en kost dit werkgelegenheid. Bovendien loop je het risico dat mensen overbelast raken en dan afbranden. Alle mensen die ooit met een burn out geconfronteerd werden, verzuchten achteraf: "Waar deed ik het voor? Ik dacht dat ik onmisbaar was. Wie zou het doen als ik het niet deed? En moet je kijken in welk gat ik nu gevallen ben. Dat was het helemaal niet waard en mijn salarisniveau vergoedt deze ellende niet."
Geld maakt niet alles goed, maar overwerk altijd uitbetalen zou wellicht sneller voor een werkgever duidelijk maken dat er structureel iets niet klopt, Daarnaast is het gemakkelijker voor de werknemer om het overwerk af te wijzen in plaats van de huidige manier dat iedereen maar doorploetert tot de klus geklaard is.
Uiteindelijk maken wij onszelf gek en dat is een trieste conclusie.
John Gerards  |   | 
8-12-2006
 | 
00:35 uur
Veelvuldig overwerken, ook thuis, komt regelmatig voor. In mijn geval kan ik me gelukkig prijzen dat, indien ik alle uren registreer, ik deze retour krijg (tijd voor tijd). Als oorzaak zie in ik mijn geval en bij veel collega's veelal de extreme betrokkenheid bij je werk. Als consultant bedien je klanten die natuurlijk voor je werk betalen, maar er is ook een gebondenheid met je product, de vraag van de klant en de relatie die door de wisselwerking vraag-product ontstaat. M.a.w. je doet het niet uitsluitend voor geld, maar meer uit een zucht naar arbeidssatisfactie. Of dit een goede ontwikkeling is? Zo lang de bedrijfsleiding begrijpt dat je een dergelijke situatie niet mag uitbuiten en snapt dat een incidenteel schouderklopje wonderen verricht (waardering) is dit voor mij als werknemer niet problematisch. Groeit het vorenstaande scheef,dan ontwikkelt zich snel een situatie waarbij de werknemer zich tekort gedaan voelt en in een neerwaartse spiraal terecht komt die wellicht leidt tot ongenoegen, wrok en mogelijk tot geestelijke problemen. Er is dus altijd een latent risico aanwezig.
mevrouw s lenters  |   | 
28-12-2006
 | 
03:02 uur
Lageropgeleiden werken vaak in ploegen en werken daardoor niet over. Veel lageropgeleiden in mijn omgeving werken veel over. Betrokkenheid, vooral bij kleine bedrijven is vaak een probleem. Bij kleine bedrijven is er anders niemand die het doet. Daar worden vaak de overuren ook niet uitbetaald of opgeschreven. En dan is er net te weinig werk om er iemand bij aan te nemen.
s.kramer  |   | 
17-12-2009
 | 
23:30 uur
er is niets mis met de efficiency. wat vroeger twee functies was is nu 1.
Overwerken is uit de States overgewaaid. Daar werken mensen gemiddeld 1700 uur en in nederland maar 1400. voor dezelfde salarissen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10