zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Oudere werknemer is energiek, maar werkgever weet van niks

16 november 2006 - Oudere werknemers zijn energieker èn hebben meer plezier in hun werk dan hun jongere collega's. Dat blijkt uit onderzoek van SKB naar werkbeleving van oudere en jongere werknemers onder meer dan 900.000 Nederlandse werknemers. Ouderen ervaren echter wel steeds minder uitdaging in hun werk.

De trends in dit onderzoek sluiten dan ook niet aan op het beeld dat ouderen 'uitgeblust' zouden zijn. Integendeel, de situatie laat zich beter schetsen door onderbenutting van een groep energieke, gemotiveerde medewerkers die simpelweg onvoldoende uitgedaagd wordt.

Geen beleid


Aan de andere kant lijken werkgevers niets te doen om ouderen te behouden. Dat zegt de FNV woensdag in het FNV e-magazine op basis van onderzoek met de Universiteit Utrecht onder circa zeshonderd werkgevers en medewerkers personeelsbeleid. Uit dat onderzoek blijkt dat maar liefst 80 procent van de ondervraagde bedrijven geen beleid heeft ontwikkeld voor het behoud en vertrek van 50-plussers. Meer dan de helft van de bedrijven (56 procent) weet niet eens hoeveel ouderen zij in dienst hebben.

Weinig actie
In 58 procent van de bedrijven hebben managers geen idee wat oudere werknemers in hun bedrijf eigenlijk doen. Nog eens 43 procent van de managers weet niets van de cao-afspraken over de omgang met 50-plussers. Als er al iets voor ouderen gedaan wordt, is dat meestal het maken van concrete plannen om eerder te stoppen met werken. Dat gebeurt in 43 procent van de gevallen. In slechts veertien procent van de bedrijven wordt iets gedaan om oudere werknemers up to date te houden en het werk voor hen aantrekkelijk te maken. Dan gaat het vooral om scholing, taakroulatie of doorstroming. In maar tien procent van de gevallen worden oudere werknemers gevraagd langer door te blijven werken.


Bron: o.a. P&O Actueel
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
heer Tonie Lassauw  |   | 
16-11-2006
 | 
10:10 uur
Ik werk in het welzijnswerk en ben 51 jaar. Ouderen bij ons en dat worden er steeds meer krijgen geen enkele ondersteuning. Erger nog als er een vlekje is heeft betrokkenen geen schijn van kans bij een sollicitatie. Voor jou twee jongeren aan de poort voor hetzelfde salaris vertrouwde mij een chef toe. Werkelijk deze staat dus niet met beide benen in de maatschappy want de jongeren trekken weg UIT ONS WERKGEBIED. Nog nooit van vergrijzing en of ontgroening gehoord.
heer H Dekker  |   | 
16-11-2006
 | 
10:29 uur
Zelf ben in een "jongere oudere" 50, en binnen mijn bedrijf in leeftijd de oudste. Ik kan mij niet vinden in dit artikel.

Ontwikkeling zie ik als mijn verantwoordelijkheid en niet van een werkgever. Mijn energie is niet minder maar anders geregeld dan bij mjn jongere collega's. Het "pieken" heftige korte acties kost meer energie dan vroeger. Daarentegen kan ik weer beter doorgaan, dan de "jongeren".

Voor mij lijkt het in het werk als in de sport, snelle uitbarstingen worden moeilijker, maar de maraton lopen is geen probleem.

En zowel tegen jongeren als ouderen zou ik willen zeggen neem nou eindelijk eens je eigen verantwoordelijkheidheid. Ontwikkeling, en zelfs arbeids satisfactitie binnen een suffe baan zit in jezelf. Natuurlijk kan een werkgever helpen om de talenten in jezelf te ontwikkelen.

Maar schuif niet af! Doe iets.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10