zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manager moet op taalles

13 november 2006 - Managers beheersen het Nederlands niet meer. Steeds meer autochtone, hoogopgeleide leidinggevenden gaan daarom op taalles. Dat claimt het taleninstittuut ITA. Het instituut signaleert een verdubbeling van het aantal autochtonen dat Nederlandse les wil.

Volgens directeur Harald Kruithof gaat het vooral om hoogopgeleide managers tussen de 30 en 40 jaar. Uit de intakegesprekken blijkt dat de cursisten de grammaticale regels niet meer beheersen en geen betoog kunnen opbouwen. Kruithof: "Niet alleen op het vwo, maar ook op de hbo's en universiteiten wordt daar geen aandacht meer aan geschonken."

Vermijdgedrag


Managers, die voortdurend e-mailen en powerpoint-presentaties moeten maken, vinden dat gemis slecht voor hun carrière. Om hun slechte taalbeheersing te verdoezelen, vermijden ze het schrijven van uitgewerkte businessplannen of het opstellen van inhoudelijk beargumenteerde presentaties, en volstaan de managers met stroomdiagrammen en steekwoorden, vertelt Kruithof.


Bron: Fem Business, Management Team
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Mirjam W.  |   | 
13-11-2006
 | 
09:44 uur
Vandaar dat veel van wat ze willen overbrengen, helemaal niet overkomt.
Laura  |   | 
13-11-2006
 | 
10:44 uur
Helaas merk ik dat dit inderdaad een stevig doorzettende trend is. Oorzaak is deels te vinden bij de werkgevers: hoe belangrijk vinden zij de functie-eis "beheersing van de nederlandse taal in woord en geschrift" nog? In de afgelopen periode heb ik als sollicitant veel gesprekken gevoerd en er wordt nauwelijks meer naar gevraagd. Dat was voorheen (tot zo'n 5 jaar terug) wel anders! Ook denk ik dat tijdsdruk een rol speelt. Geproduceerde tekst moet te allen tijde terug worden gelezen en gecontroleerd worden op fouten. Hiervoor ontbreekt vaak de tijd want de presentatie of het rapport moet nog diezelfde dag klaar zijn. Tenslotte is deze trend te vinden in de maatschappij als geheel. Hoe vaak op een dag hoor je verkeerd taalgebruik? Zowel in de directe omgeving als op televisie wordt zeer laks omgesprongen met de taal. Ik kan me hieraan enorm ergeren. Ik ben echter bang dat een en ander niet te stuiten is...
Marjolein  |   | 
14-11-2006
 | 
09:49 uur
Het is inderdaad ten hemelschreiend hoe slecht het gesteld is met de beheersing van de nederlandse taal. En ik vrees met grote vreze voor de toekomst, m.n. als ik het schriftelijk taalgebruik van de huidige tieners en twintigers zie. En dan heb ik het alleen nog maar over spelling. Grammatica en "hoe bouw ik een tekst op" is nog een hele stap verder.
Ik vraag me dan ook af of er op de basis- en middelbare scholen nog wel serieus aandacht geschonken wordt aan de nederlandse taal.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10