zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Werkgevers discrimineren wél

8 november 2006 - Sollicitatiebrieven met een Marokkaanse naam maken 22 procent minder kans om te worden geselecteerd dan brieven met een Nederlandse naam. Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd onderzoek van arbeidspsychologe Eva Derous van de Rotterdamse Erasmus Universiteit waarvoor zij sollicitatiebrieven verstuurde met Nederlandse en allochtone namen.

Uit een onderzoek van de Stichting Economisch Onderzoek (SEO) in opdracht van het ministerie van Economische Zaken bleek vorige week dat opleiding en werkervaring bij sollicitaties zwaarder zouden wegen dan sekse of etnische achtergrond. Minister van Economische Zaken Joop Wijn (CDA) stelde dat het onderzoek aantoont dat het 'allerbelangrijkste is dat je je school afmaakt, en niet waar je ouders geboren zijn'.

Niet teveel focussen op etniciteit


De SEO-projectleider Marloes de Graaf vindt zelf echter dat het onderzoek niet geschikt is om te meten of er bij sollicitatieprocedures wordt gediscrimineerd. Volgens NRC Next zegt zij dit dinsdag in het VPRO-radioprogramma Noorderlicht. Het onderzoek van Derous zou volgens De Graaf betrouwbaarder zijn dan dat van SEO. "Er is ons juist gevraagd niet te veel op etniciteit te focussen."


Bron: Trouw
 
 Doorsturen   7 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
A. van Duren  |   | 
8-11-2006
 | 
09:02 uur
Niet alleen allochtonen worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. Het succes op de arbeidsmarkt van met name jonge Marrokaanse vrouwen is overal zichtbaar. De vraag om niet te veel te focussen op etniteit is dan ook volkomen terecht. Wat te denken van sekse discriminatie of leeftijdsdiscriminatie. Ik ben, na een fusie, sinds 1 februari op zoek naar een nieuwe baan. Ondanks een goede opleiding en een uitstekende CV wordt ik als 54 jarige autochtoon ook niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Minister Joop Wijn doet er goed aan zich niet te zeer te focussen op het afmaken van de opleiding (er is in Nederland ook veel werk voor ongeschoolden!) maar meer op het eigenaardige personeelsbeleid van werkgevers.
mevrouw asmae ettahrioui  |   | 
8-11-2006
 | 
17:28 uur
dat vind ik heel erg want ik heb ook zo iets mee gemaakt, ik heb gesolliciterd bij in verzorgenhuis en ik had een hele goede cv en werk ervaring maar ik had helemaal niks gehoord van mijn sollicitatie en ook geen sollicitatie gespreek of zo, en dat komt omdat ik marokkans ben want ik heb een kenins van me die hebt ook daar gesolliciteerd en ze wordt opgenomen(nederlands meisje)dus ik werd gediscriminireerd omdat ik allechtonde ben.
B. Houben  |   | 
10-11-2006
 | 
09:22 uur
Hoewel wellicht kwalijk is het enigszins logisch te noemen dat werkgevers discrimineren. Tenslotte wil een werkgever naast een goed CV ook een goed gevoel aan de werknemer over houden.
Hierin zit hem dan ook de kneep. Een goed gevoel verkrijgt men vaak bij mensen die beantwoorden aan de eigen ideeën die al dan niet beïnvloed zijn door vooroordelen.
Ik beweer hier niet dat dit een goede zaak is of dat ik het ermee eens ben, maar het lijkt me erg lastig er iets tegenin te brengen. Het is uiteindelijk de zaak van de werkgever en hij beslist zelf wie hij daarin wil laten werken.
Het is goed wanneer er, bijvoorbeeld door de overheid, aandacht aan deze problematiek wordt besteed. Misschien kan er voor worden gezorgd dat het aantrekkelijker wordt gemaakt om de groepen, waar de discriminatie op van toepassing is, aan te nemen.
Als laatste wil ik graag benadrukken dat niet elke afwijzing automatisch op discriminatie duidt. Van belang is ook hoe men zich bijvoorbeeld presenteert in een sollicitatiebrief. Een brief vol spelfouten is uiteraard uit den boze. Men moet dan niet vreemd opkijken als men niet wordt uitgenodigd voor een gesprek.

Ten slotte wil ik alle mensen die daadwerkelijk last van discriminatie ondervinden veel succes wensen in het vinden van een baan en spreek ik de hoop uit dat zij uiteindelijk worden aangenomen in een baan waarnaar zij op zoek zijn.
Werkbeoordeling  |   | 
11-06-2009
 | 
23:29 uur
Meld de discriminerende werkgever op deze link
R.V. Molenbroek  |   | 
12-06-2009
 | 
10:26 uur
Alles wordt tegenwoordig maar op discriminatie gegooid, maar daar heeft het gewoon niets mee te maken.
Ik heb graag de vrijheid om te kiezen met wie ik samen werk, net zoals ik de vrijheid heb om mijn vrienden te kunnen kiezen, daar wordt je ook niet opgelegd dat die uit zoveel procent allochtonen moet bestaan.
Als je dan op zoek gaat naar een nieuwe collega dan wil ik wel iemand die bij het team past.
Het kaf bepaald de reputatie van het koren en als men daar verandering in wil moet je dat doen door het kaf aan te pakken en niet door alsnog het koren met de slechte naam te verplichten.
Ook ik heb het recht op een aangename werksfeer.
Verandering moet van uit de mensen zelf komen.
Daarnaast is het in Nederland makkelijker om te scheiden dan om van een werkrelatie af te komen en in sommige gevallen zelfs duurder.
Mag je als werkgever een beetje selectief zijn??
Ronald Vermeij  |   | 
13-06-2009
 | 
12:44 uur
Erin blijven geloven ''dat discriminatie is verdwenen'', is alleen jezelf voor de gek houden.

Wij hollanders zijn de UITVINDERS van appartheid! get zit in onze genen, Voordat dit daadwerkelijk uitgebannen is uit onze cultuur, dan zijn we wel een paar eeuwen verder.

Je kunt er ook zelf op een positieve manier mee aan de slag gaan. Transformeer het woord en begrip discriminatie in positief onderscheidend vernmogen. Leer zelf eerst kennen, blijf in je eigen kracht staan en onderscheid jezelf van de massa door jouw sterkte punten te laten zien.

Overstijg het ''vechten tegen die ander'' mentaliteit, maar show yourself in your own unique and true power.

''In lak'ech''
(ik ben die andere jij)
Sylvia  |   | 
15-06-2009
 | 
09:58 uur
Nou niet alleen op etnisiteit word gediscrimineert. Ik heb epilepsie en ook ik heb moeite om een baan te vinden. Men gaat ervan uit dat ik vaak ziek ben en dat ben ik niet. Of men vindt het eng, denken dat het overdraagbaar is of dat je dom bent. Zo veel vooroordelen dat je af en toe niet meer weet in welke wereld je nu eigenlijk leeft. Dat mensen aan je durven te vragen:''maar snapt u dat toch wel. En denkt u dat u het aan kan, u bent toch inteligenter dan ik had verwacht.., ja inverband met uw epilepsie ziet u''.
Ik heb dan epilepsie, maar werk wel 40 uur per week, echtgenote en ben moeder van een 5 jarig zoontje. Wat nou kan ik niet aan!!!!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10