zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Stagiairs oplossing voor krapte arbeidsmarkt

27 oktober 2006 - Stagiairs zijn de oplossing voor de arbeidskrapte in midden- en kleinbedrijven volgens Stageplaza.nl. De economische groei zorgt voor steeds meer banen en door de vergrijzing dreigt ook een groot tekort aan vakmensen. In juli zorgde dit voor 48.000 moeilijk vervulbare vacatures, meldde MKB Nederland.

Het aantal moeilijk vervulbare vacatures in MKB stijgt explosief door een gespannen arbeidsmarkt. Dit is een gevolg van demografische factoren en de aantrekkende economie. Door lage kosten te maken groeit de economie verder maar zorgt voor een overschot aan vacatures.

Vacatures vullen met stagiairs is de oplossing, want stagiairs zijn voordeliger voor bedrijven. Ook bieden stagairs het bedrijf de mogelijkheid later de stagiairs een vast contract aan te bieden. De contacten die stagiairs opdoen tijdens de beroepspraktijkvorming zijn erg belangrijk voor het perspectief van gediplomeerden op de arbeidsmarkt.



Ontevreden over niveau
De moeilijk vervulbare vacatures zijn ook een gevolg van de aansluiting tussen vraag en aanbod. Uit onderzoek van MKB-Nederland blijkt dat een kwart van de ondernemers ontevreden is over het niveau van MBO-gediplomeerden. Vrijdag 6 oktober kwamen ondernemers, onderwijsinstellingen en FNV-bondgenoten in het licht van dit thema bij
elkaar tijdens een Lagerhuisdebat in de KvK Amsterdam. Centraal tijdens het Lagerhuisdebat stond de stelling: 'Het (V)MBO moet beter aansluiten op de arbeidsmarkt'. Ondernemers pleiten vooral voor meer kennis bij docenten over het actuele bedrijfsleven. Ze willen de opleiding beter aan laten sluiten op de kennis die de studenten nodig zullen hebben op de werkvloer. Onderwijsinstellingen zoals het ROC zagen nog te weinig bijdrage en initiatief vanuit het bedrijfsleven richting de studenten en de scholen.

Betere samenwerking
Ook de vakbond CNV erkent het toenemende probleem van onvervulbare vacatures. Tijdens het stagefestival pleiten de heer Paas van de bond voor een betere investering in het onderwijs. Voldoende opleiding krijgen en de studies afronden is daarbij erg belangrijk. Om dit te realiseren is een aanpak nodig dat volgens de heer Paas als centraal punt moet worden gesteld in de komende kabinetsformatie. Meer en betere communicatie tussen beide partijen is een vereiste in de toekomst. Pas dan kan er een beter samenwerkingsverband ontstaan en kan het tekort aan arbeidskrachten in MKB worden opgelost.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
heer M.N. Nieuwendijk  |   | 
27-10-2006
 | 
13:48 uur
Hierbij is het natuurlijk ook belangrijk, dat de bedrijven ook voor de stagelopers wat kan en zal bieden (zo als al vermeld staat in het stuk)

Vaak wordt er vanuit het bedrijfsleven geroepen dat stagieres niet de nodige kennis of arbeidsmentaliteit hebben, maar willen wel voor een dubbeltje (en als het kan gratis) op de eerste rij zitten.

Vaak bieden stagebedrijven geen (finaciele) compensatie aan de stagelopers, maar verwachten wel dat ze op een niveau van 60% van een "vaste" werknemer werkzaam zijn

Ook is het vinden van een stage plek moeilijk ook als je in een gebied ervaring op wilt doen waar krapte is aan personeel.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10