zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Stagiairs oplossing voor krapte arbeidsmarkt

27 oktober 2006 - Stagiairs zijn de oplossing voor de arbeidskrapte in midden- en kleinbedrijven volgens Stageplaza.nl. De economische groei zorgt voor steeds meer banen en door de vergrijzing dreigt ook een groot tekort aan vakmensen. In juli zorgde dit voor 48.000 moeilijk vervulbare vacatures, meldde MKB Nederland.

Het aantal moeilijk vervulbare vacatures in MKB stijgt explosief door een gespannen arbeidsmarkt. Dit is een gevolg van demografische factoren en de aantrekkende economie. Door lage kosten te maken groeit de economie verder maar zorgt voor een overschot aan vacatures.

Vacatures vullen met stagiairs is de oplossing, want stagiairs zijn voordeliger voor bedrijven. Ook bieden stagairs het bedrijf de mogelijkheid later de stagiairs een vast contract aan te bieden. De contacten die stagiairs opdoen tijdens de beroepspraktijkvorming zijn erg belangrijk voor het perspectief van gediplomeerden op de arbeidsmarkt.Ontevreden over niveau
De moeilijk vervulbare vacatures zijn ook een gevolg van de aansluiting tussen vraag en aanbod. Uit onderzoek van MKB-Nederland blijkt dat een kwart van de ondernemers ontevreden is over het niveau van MBO-gediplomeerden. Vrijdag 6 oktober kwamen ondernemers, onderwijsinstellingen en FNV-bondgenoten in het licht van dit thema bij
elkaar tijdens een Lagerhuisdebat in de KvK Amsterdam. Centraal tijdens het Lagerhuisdebat stond de stelling: 'Het (V)MBO moet beter aansluiten op de arbeidsmarkt'. Ondernemers pleiten vooral voor meer kennis bij docenten over het actuele bedrijfsleven. Ze willen de opleiding beter aan laten sluiten op de kennis die de studenten nodig zullen hebben op de werkvloer. Onderwijsinstellingen zoals het ROC zagen nog te weinig bijdrage en initiatief vanuit het bedrijfsleven richting de studenten en de scholen.

Betere samenwerking
Ook de vakbond CNV erkent het toenemende probleem van onvervulbare vacatures. Tijdens het stagefestival pleiten de heer Paas van de bond voor een betere investering in het onderwijs. Voldoende opleiding krijgen en de studies afronden is daarbij erg belangrijk. Om dit te realiseren is een aanpak nodig dat volgens de heer Paas als centraal punt moet worden gesteld in de komende kabinetsformatie. Meer en betere communicatie tussen beide partijen is een vereiste in de toekomst. Pas dan kan er een beter samenwerkingsverband ontstaan en kan het tekort aan arbeidskrachten in MKB worden opgelost.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Werknemer wordt niet getraind op weerbaarheid tegen cyberdreigingen
 Meer dan een derde van werkend Nederland sport niet
 Werknemers gefrustreerd door IT-oplossingen van hun werkgever
 
 
 
reacties
 
heer M.N. Nieuwendijk  |   | 
27-10-2006
 | 
13:48 uur
Hierbij is het natuurlijk ook belangrijk, dat de bedrijven ook voor de stagelopers wat kan en zal bieden (zo als al vermeld staat in het stuk)

Vaak wordt er vanuit het bedrijfsleven geroepen dat stagieres niet de nodige kennis of arbeidsmentaliteit hebben, maar willen wel voor een dubbeltje (en als het kan gratis) op de eerste rij zitten.

Vaak bieden stagebedrijven geen (finaciele) compensatie aan de stagelopers, maar verwachten wel dat ze op een niveau van 60% van een "vaste" werknemer werkzaam zijn

Ook is het vinden van een stage plek moeilijk ook als je in een gebied ervaring op wilt doen waar krapte is aan personeel.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Houten wandpanelen voor een warme en huiselijke sfeer
reacties
Weg met de werkdip: vijf tips voor meer plezier in je werk (1) 
Nog maar één op de negen starters kan eigen huis kopen (1) 
Bijna de helft van de Nederlanders zet vakantiegeld op spaarrekening (3) 
Hoe zorg je ervoor dat werknemers cybersecurity serieus nemen? (1) 
Een beter salaris trekt Nederlander over de streep om een carrièreswitch naar de zorg te maken (1) 
Nederland is koploper flexibel werken (1) 
Zes competenties bij veerkracht (1) 
top10
Organisaties ergeren zich aan onbekwame sollicitanten op technische vacatures
Groeiende genderkloof voor werkbaar werk
Niets verdeelt mannen en vrouwen zo als de auto. Maar hoe zit het echt?
‘AI en ML zijn onmisbaar geworden in cybersecurity’
Digitale platforms verhogen de werkstress bij 33 procent van de Nederlandse medewerkers
Succesvolle modernisering vraagt om observability
Finance professionals opgelucht naar kantoor
Internationale betalingen bij twee op de vijf cash managers van de baan door verbroken relatie bank
Vaker volgen van security-trainingen voorkomt cyberincidenten
In zes stappen naar een duurzamere bedrijfsvoering met behulp van data
meer top 10