zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Klanttevredenheid, financiŽle verantwoording en personeel grootste risico's

26 oktober 2006 - Steeds meer bedrijven in ons land besteden serieuze aandacht aan de risico's waar zij rond en in hun ondernemingen mee te maken hebben. Hun aandacht gaat vooral uit naar risico's in relatie tot de tevredenheid van klanten, het voeren van een degelijke financiŽle huishouding en de werving en behoud van gekwalificeerd personeel.

Het zijn risico's die de positie en groei van hun onderneming kunnen ondermijnen. Daardoor is risicomanagement van bedrijven meer urgent geworden.

Dit blijkt uit de Global Risk Barometer 2006 die door het adviesbureau voor riskmanagement Protiviti in Amsterdam is uitgevoerd bij een rondgang langs directies en managers van 75 beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde ondernemingen in Nederland.Nederlandse primeur
Het onderzoek is dit jaar voor het eerst in Nederland uitgevoerd in navolging van andere Europese landen en de VS. Voor de Global Risk Barometer zijn leidinggevenden geÔnterviewd van ondernemingen in de financiŽle wereld, de industrie, consumentenproducten en retail, communicatie & media, en zakelijke dienstverlening.

Risicomanagement prioriteit
Banken en verzekeraars in ons land vinden dat zij meer risico's lopen dan andere bedrijven en instellingen. Bedrijven in de industriŽle sector zijn volgens het onderzoek van mening dat hun sector de grootste risico's heeft die van invloed kunnen zijn op de bedrijfsvoering en het uiteindelijke resultaat. Bij de meeste grotere bedrijven is het risicomanagement prioriteit geworden. Onlangs is ook uit internationaal onderzoek gebleken dat wereldwijd grote ondernemingen risicomanagement als prioriteit beschouwen. In de industrie zijn door de bedrijven zelf specifiek beleid en protocollen ontwikkeld om zicht te houden op risicofactoren van bijvoorbeeld veiligheid en financiŽn. Opvallend is verder dat veel bedrijven van zichzelf afzonderlijk vinden dat men minder risico loopt dan de concurrenten in dezelfde sector.

Riscioprofiel
Tegelijkertijd zijn bedrijven van mening dat hun risicoprofiel verder moet worden verlaagd omdat effectieve risicomanagement-maatregelen een positief effect hebben op de concurrentiepositie en winstgevendheid van hun onderneming. Ondernemingen geven daarom aan dat men in de komende twee jaar meer wil investeren in risicomanagement, met name daar waar het gaat om de interne en externe communicatie rondom risico¬īs. De Global Risk Barometer van Protiviti zal jaarlijks worden uitgevoerd.


Bron: Financieel Management
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Zíers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
ĎBen jij een workaholic?í (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eťn op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10