zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Steeds meer vrouwen op buitenlands avontuur

13 oktober 2006 - Meer vrouwen dan ooit tevoren worden door hun werkgever naar het buitenland gestuurd. Vooral de toestroom van vrouwelijke expats naar Azia valt op. Dit jaar werden daar zestien keer meer vrouwen naar toe gestuurd worden dan in 2001. Opvallend is verder dat vrouwelijke expats veel minder vaak vergezeld worden door hun partner dan hun mannelijke collega's.

Dit zijn de uitkomsten van onderzoek bij meer dan 100 multinationals met bijna 17.000 mannelijke en vrouwelijke expats door Mercer Human Resource Consulting.

"Die enorme groei van het aantal vrouwen dat naar Aziatische landen wordt gestuurd, komt omdat steeds meer bedrijven in die regio, vooral in China, steeds internationaler worden," aldus Yvonne Sonsino, directeur van Mercer Human Resource Consulting. 55 procent van de ondervraagde ondernemingen verwacht dat het aantal vrouwelijke expats de komende vijf jaar zal blijven stijgen, een derde denkt dat het aantal gelijk zal blijven en slechts vier procent verwacht een daling.Veranderd profiel
"Een tijdje in het buitenland werken kan een belangrijke stap op de carrièreladder zijn en vrouwen raken steeds geïnteresseerder in buitenlandse opdrachten. Toch is het beleid van veel ondernemingen uit de tijd en houdt het geen rekening met het veranderde profiel van hun expats," zegt Sonsino. Hoewel de ondervraagde bedrijven meestal geen apart beleid voor vrouwelijke expats heeft, bracht het onderzoek wel een paar verschillen in de behandeling van mannen en vrouwen aan het licht. Vijftien procent van de ondernemingen zegt bijvoorbeeld geen vrouwen naar het Midden Oosten te sturen.

Partner blijft thuis
Het meest opmerkelijke verschil tussen mannelijke en vrouwelijke expats is dat de laatsten veel vaker hun partners thuislaten. Waar 57 procent van de mannelijke expats hun partner meeneemt naar het buitenland, geldt dat voor slechts zestien procent van de vrouwelijke expats. Een van de redenen hiervoor is dat vrouwelijke expats minder vaak een partner hebben dan hun mannelijke collega's. De verhouding is 25 procent versus 75 procent. Een andere reden is dat mannen van succesvolle vrouwen vaak zelf ook een goede baan hebben. Als hun vrouw dus een buitenlandse betrekking aangeboden wordt, zal die man minder snel geneigd zijn zijn carrière op te geven om met haar mee te gaan.

Partnerondersteuning
Met het oog op het groeiende aantal expats is het van groot belang dat bedrijven ook aandacht hebben voor de partner, bijvoorbeeld door hem of haar te helpen bij het vinden van werk. Dergelijke ondersteuning ontbreekt vooralsnog vaak. Tweederde van de ondernemingen doet niets om de partner te helpen zich thuis te voelen in de nieuwe woonplaats. En als die steun er wel is, wordt die vaak pas verleend nadat er specifiek om gevraagd is. "Een slechte zaak want een ongelukkige partner is de oorzaak van menig mislukte uitzending en dat kost een onderneming veel geld. Investeren in de integratie van de partners in het land van uitzending, is dan ook zeker aan te raden."

Alleenstaande ouders
Een nog grotere discrepantie is waarneembaar als het aankomt op vrouwelijke expats die bovendien alleenstaande moeder zijn. Terwijl meer dan één op de tien ondernemingen zegt dat sommige van hun vrouwelijke expats in hun eentje de zorg voor een kind dragen, verleent slechts vier procent aanvullende ondersteuning aan deze groep. "Expatprogramma's houden simpelweg geen rekening met alleenstaande ouders. In het huidige klimaat van internationalisering doen ze er echter goed aan wel een duidelijk beleid op dat gebied te ontwikkelen", concludeert Sonsino.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
joukje aardema  |   | 
17-10-2006
 | 
15:59 uur
Geachte redactie,

Hierbij breng ik u de Bibliotheek Rotterdam, afd. Expats onder uw aandacht.
Alle expats(zowel jeugd, volwassenen als Nederlandse scholen) kunnen bij ons boeken lenen met een uitleentermijn van 1 jaar.
Voor meer informatie zie:
www.bibliotheek.rotterdam.nl
- informatie
- dienstverlening
-bibliotheek rotterdam voor de expats

Met vriendelijke groet,
Bibliotheek Rotterdam
Afd. Expats
Hoogstraat 110
3011 PV Rotterdam
tel. 010 4 11 23 89REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10