zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Onverwacht pensioen maakt ongelukkig

12 oktober 2006 - Werknemers die onverwacht met pensioen worden gestuurd, hebben soms moeite met deze overgang. Dit blijkt uit het proefschrift Changing Tracks. Studies on life after early retirement in the Netherlands van Hanna van Solinge over de effecten van vervroegde uittreding.

Nu de 'babyboomers' tegen de zestig lopen, zullen werkgevers steeds meer gebruik maken van regelingen om hen vervroegd met pensioen te sturen. Van Solinge stelt in haar onderzoek de vraag in hoeverre het tijdstip van pensionering de beleving ervan beïnvloedt.

Ze concludeert dat naarmate het tijdstip meer afwijkt van wat men zelf in gedachten had, het onvrijwillige karakter van de pensionering sterker wordt benadrukt.



Geleidelijke voorbereiding
Zestigers bereiden zich meestal geleidelijk voor op hun pensioen, onder meer door minder te gaan werken en toekomstplannen te maken. Maar soms komt het pensioen onverwacht vroeg, bijvoorbeeld door een reorganisatie of gezondheidsproblemen. Dit kan de gewenning aan de nieuwe levensfase in de weg staan en het gevoel van controle ondermijnen.

Sociaal leven maakt veel goed
Toch moet dit effect ook weer niet overschat worden. Mensen ervaren gedwongen pensioen niet per definitie negatief. Een belangrijke factor is de kwaliteit van een eventuele relatie en de aanwezigheid van sociale contacten. Laat dit te wensen over, dan legt het onvrijwillige karakter meer gewicht in de schaal. Is dit in orde én heeft men het gevoel controle te hebben over de verandering, dan zijn gepensioneerden over het algemeen dik tevreden.


Bron: P&O Actueel
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
mevrouw J.M.A. Ravestijn  |   | 
24-12-2006
 | 
12:13 uur
Wat is de procedure om een medewerker met pensioen
te sturen?
Ik heb een medewerkster die dit jaar 65 wordt, maar hoe bereid je iemand voor om met pensioen te gaan. Deze dame is via ons bedrijf gedetacheerd bij een kant van ons en onze klant vindt dat het tijd wordt voor een jongere kracht.
Ik vindt het heel erg moeilijk deze dame voor te bereiden op haar vertrek, vooral mdat ik weet dat zij nog niet wil stoppen met werken.
Met vriendelijke groet,
Joyce Ravestijn

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10