zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nieuwe wet- en regelgeving belet managers te investeren

18 september 2006 - Een kwart van de managers over de hele wereld zegt niet te hebben geïnvesteerd in innovatie vanwege de complexe regelgeving. Organisaties hebben te maken met strengere eisen die worden gesteld vanwege de komst van nieuwe wet- en regelgeving zoals IFRS en SOX. Ook op het gebied van internationale investeringen worden bedrijven beperkt vanwege de nieuwe wetgeving.

Dit blijkt uit een internationaal onderzoek dat is uitgevoerd door financieel interim managementbureau Robert Half Management Resources in negen landen bij 2.739 Human Resource en Finance Managers.

Internationaal gezien geeft maar liefst 24 procent van de respondenten aan dat hun bedrijf de afgelopen twee jaar niet heeft kunnen investeren in innovatie en nieuwe ontwikkelingen vanwege de complexe procedures die geïmplementeerd zijn door de overheid. Australië scoort hier het hoogst met 35 procent, gevolgd door de UK (30 procent). Van de Nederlandse ondervraagde managers geeft elf procent aan dat zij om deze reden niet hebben geïnvesteerd. Zowel internationaal (27 procent) als in Nederland (29 procent) geeft bijna één derde van de managers aan dat zij de afgelopen twee jaar niet konden investeren in innovatie vanwege de slechte economische situatie.



Positieve vooruitzichten
Ondanks de strengere wet- en regelgeving blijkt uit het onderzoek dat er weer positieve vooruitzichten zijn voor het investeringsklimaat. 62 procent van de Nederlandse managers geeft namelijk aan dat papierwerk en strenge administratieve voorschriften het innovatie- en ontwikkelingsproces hebben vertraagd maar dat zij het komende jaar zeker weer gaan investeren. Nederland behoort samen met Tsjechië (89 procent), Nieuw-Zeeland (71 procent) en België (63 procent) tot de landen waar dit optimisme heerst. In Italië is bijvoorbeeld maar 30 procent van de ondervraagde managers van plan om het komend jaar weer te investeren.

Internationaal investeren
Van de Nederlandse ondervraagde managers geeft maar liefst 22 procent aan dat de complexiteit van procedures hen heeft tegengehouden om internationaal zaken op te starten. Internationaal geldt dit voor 27 procent van de ondervraagden en in Italië zelfs voor 42 procent. In Italië (achttien procent), Duitsland (zestien procent) en Frankrijk (zestien procent) geven de managers aan dat juist het belastingbeleid in hun land hen stimuleert om internationaal te investeren. Het merendeel van zowel de internationale (54 procent) als de Nederlandse (67 procent) respondenten geeft echter aan dat niets hen momenteel tegenhoudt om in het buitenland te investeren. Uitzondering hierop is wederom Italië, hier geldt dit slechts voor 25 procent van de ondervraagden. Zowel in Nederland (97 procent) als internationaal (94 procent) gezien, zijn bijna alle ondervraagde managers het eens met de stelling dat de overheid procedures en administratieve zaken moet vereenvoudigen om ondernemersschap onder jonge mensen te stimuleren.

Nieuwe wet- en regelgeving
Ruim de helft van de ondervraagde Nederlandse managers (51 procent) geeft aan dat administratieve lasten vertragend werken om te voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving. Ook internationaal gezien is dit het geval (54 procent). In Italië geeft zelfs veertien procent van de ondervraagden aan dat administratieve lasten hun bedrijf echt tegen houden om te voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving.


Bron: Financieel Management
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10