zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Middelmanager overbodig, direct leidinggevende onmisbaar

14 september 2006 - Enkel het topmanagement en het eerstelijnsmanagement voegen daadwerkelijk iets bij tot het bedrijfsproces. Alles daartussen is te druk bezig met het verdedigen van de eigen positie. Dat zegt de Nederlandse organisatieadviseur Peer Elshout, die onlangs promoveerde op de rol van het middenmanagement. Volgens Elshout ontstaan tussenliggende managementlagen als gevolg van een verkeerde invulling van de functies van directe leidinggevenden.

Direct leidinggevenden krijgen van het middenmanagement vaak te weinig vrijheid om zelf verantwoordelijkheid te nemen en er wordt te weinig gekeken naar het soort manager dat op het laagste niveau nodig is.

Volgens Elshout heeft het echter weinig zin om zomaar in die overbodige managementlagen te gaan snijden. Indien de oorzaak niet wordt aangepakt keren die lagen immers vanzelf terug. De tussenliggende lagen moeten zichzelf juist overbodig maken door ervoor te zorgen dat de verantwoordelijkheid op het laagste niveau terechtkomt.



Manager onderaan organisatie onmisbaar
De manager onder in de organisatie is namelijk onmisbaar. Dat vindt ook de Canadees Rick Hackett, managementspecialist en hoogleraar 'organisational behaviour' aan de School of Business in Ontario. De laagste managementlaag of de directe leidinggevende bindt de medewerker aan de organisatie. Het vertrouwen in en de loyaliteit aan zijn directe baas zorgen ervoor dat de werknemer zich voegt naar de wensen van het bedrijf.

Directe baas belichaamt strategie
Besparen op de onderste managementlaag vindt Hackett een slecht plan: de directe baas belichaamt voor zijn ondergeschikten de visie en de strategie van het topmanagement en zorgt ervoor dat medewerkers zich daadwerkelijk inzetten voor de onderneming. Weinige ondernemingen zijn zich daarvan bewust. Snijden in de onderste managementlagen kan dan ook enkel wanneer men weet hoe de belangrijke relatie tussen manager en werknemer in stand kan worden gehouden.


Bron: Management Team, Express.be
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10