zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vrouwen niet bereid alles op te geven voor een topbaan

13 september 2006 - Het ligt niet aan seksediscriminatie dat er nog steeds zo weinig vrouwen op topposities te vinden zijn, vrouwen zijn gewoonweg minder bereid de offers te brengen die vereist zijn om daar te komen. Uit Brits onderzoek van werving- en selectiebureau Praxis Executive Resourcing onder 105 vrouwelijke directeuren, blijkt dat tweederde vindt dat vrouwen dezelfde kansen krijgen als mannen. Slechts een derde is van mening dat vrouwen achtergesteld worden.

Minder dan de helft denkt dat de traditionele dominantie van mannen in de bestuurskamer vrouwen in de weg staat. Bijna tweederde denkt juist dat het onderbreken van de carrière om kinderen te krijgen de belangrijkste reden is waarom vrouwen in het nadeel zijn bij het bereiken van een toppositie. 48 procent zegt dat het ligt aan het feit dat vrouwen hun gezin belangrijker vinden dan hun carrière.

Meer dan de helft vindt dat vrouwen zichzelf bij voorbaat al buitensluiten, simpelweg omdat ze aannemen dat ze de top toch nooit zullen bereiken. 68 procent gelooft dat vrouwen minder vaak de top bereiken omdat ze niet over dezelfde netwerkcapaciteiten beschikken als mannen.Volledige opoffering
Eén vrouwelijke directeur vat het als volgt samen: "Het maakt niet uit of je man of vrouw bent, een plaats in het bestuur is nooit makkelijk te veroveren. Het kost volledige toewijding en de bereidheid vele offers te brengen, met name in je privé-leven. Veel van mijn vrouwelijke vrienden en collega's willen dat gewoon niet. Zij vinden het belangrijker een goede balans te vinden tussen hun werk en de rest van hun leven. Ik niet. Daarom zit ik in het bestuur en zij niet."

Voorbeelden
Bijna tweederde van de respondenten is overigens optimistisch over de kansen van vrouwen die in de toekomst een toppositie willen bereiken. Bijna de helft van deze optimisten noemt als belangrijkste reden daarvoor het toenemende aantal voorbeelden voor jonge, ambitieuze vrouwen (zoals Indra Nooyi, de nieuwe CEO van Pepsi) en 32 procent geeft de veranderde houding tegenover ambitieuze vrouwen in zijn algemeen als reden.

Geen positieve discriminatie
Hoewel vrouwen nog veruit in de minderheid zijn in de Europese bestuurskamers, vindt meer dan 40 procent van de respondenten dat ondernemingen niet naar sekse of etnische achtergrond moet kijken bij het binnenhalen en behouden van hun toptalent.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Iris Seijsener  |   | 
31-03-2007
 | 
19:41 uur
Ik heb een finanaciële direktiebaan bij een middelgroot internationaal bedrijf (400 M€) en ik kan zeggen dat ik erg veel plezier heb in mijn werk en dat ik nooit enige vorm van discriminatie heb gemerkt. Daarnaast heb ik een heel gelukkig gezinsleven met een lieve man en drie geweldige dochters. Het gezin draaiende houden, lukt door een toporganisatie thuis inclusief werkster, aupair en tuinman. Verder zijn de taken tussen mijn man en mij zeer gelijk verdeeld, we besteden allebei evenveel tijd aan huiswerk doorkijken met de kinderen, boodschappen doen, wassen draaien, opruimen en koken.
De uren op mijn werk kan ik me dan ook volledig concentreren op de zaak en het team.
Ik heb een aantal tips van mijn mannelijk collega's aangenomen: 1) aktief netwerken (ik ga regelmatig naar vakbijeenkomsten, ik houd toespraken en dergelijke), 2) geen enkel complex hebben (voor moeilijke onderwerpen nooit twijfelen een consultant in de arm te nemen), 3) aktief aan je eigen marketing werken (prioriteit geven aan dossiers die de meeste waarde en zichtbaarheid hebben).
Ik wil tenslotte zeggen dat ik er tijdens mijn loopbaan toch 2 maal uit ben geweest voor zwangerschapsverlof en voor ons derde kind ben ik er zelfs 3 jaar uit geweest. Dit is nooit ten nadeel geweest voor mijn carrière, in tegendeel, mijn levens- en menservaring heeft zich enorm verrijkt tijdens deze periode wat ik daarna ten volle heb kunnen benutten in het nieuwe bedrijf.
Met vriendelijke groeten, Iris.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10