zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bijna helft dienstverlenende bedrijven doet het zonder HR

12 september 2006 - Maar liefst 45 procent van de bedrijven in de zakelijke dienstverlening heeft geen eigen hr-afdeling. De hr-taken en verantwoordelijkheden liggen dan volledig in de lijnorganisatie. Tot die opmerkelijke conclusie komt het Nationale Beloningsonderzoek 2006 van de Human Capital Group. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het vaak om kleine organisaties gaat (met minder dan 50 medewerkers).

Toch is het verschil met de andere sectoren opvallend: in de overige dienstverlening en non-profit en in de industrie en nijverheid worden hr-zaken in 83 procent van de gevallen vanuit een eigen hr-afdeling opgepakt. Met gemiddeld bijna drie personen zijn p&o-afdelingen in de zakelijke dienstverlening ook relatief klein.

Opvallend is verder dat outsourcing van hr-activiteiten volgens het onderzoek geen grote vlucht neemt. Een merendeel van de bedrijven zal hr-zaken binnen de eigen hr-afdeling blijven beleggen, concludeert de Human Capital Group, óók in 2007.



Beloningsverschil
Het is overigens niet het eerste beloningsonderzoek dat deze maand verschijnt. Uit de Beloningsindex, een salarisonderzoek van ADP Nederland en Mercer HR, bleek vorige week al een groot beloningsverschil tussen mannen en vrouwen in hr-functies. De mannelijke p&o-manager verdient volgens dit onderzoek liefst 21,4 procent meer dan z'n vrouwelijke collega.


Bron: PW Intermediair
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
arthur  |   | 
14-09-2006
 | 
12:21 uur
elke P&O medewerker behoort te weten in den beginne hr werkzaamheden gedaan werden door de baas/eigenaar naarmate de organisatie groter wordt..kwam er een hr afdeling.
binnen de Hr afdelingen wordt nu, wederom, naarmate zaken onoverzichtelijker/complexer wordt voor hun, getracht om bepaalde taken wederom af te stoten naar de lijn...echter belijden zij dat de mond...want hun machtspositie zal hiermede afnemen.
Ondernemer  |   | 
18-10-2006
 | 
16:10 uur
Wie kan mij zeggen welke onderdelen van HRM bij voorkeur uitbesteed worden aan externe adviseurs?
Ik doel dan met name op de kleinere bedrijven met < 50 medewerkers. Een zichzelf respecterend bedrijf kan niet zonder enige structuur in de HRM, is mijn opvatting. Of de verantwoordelijkheid daarvoor dan intern of extern wordt weggezet is even vers twee.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10