zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Juichstemming in bedrijfsleven, maar portemonnee blijft dicht

10 september 2006 - Er heerst een juichstemming in het Nederlandse bedrijfsleven over de economie en de eigen prestaties. Dat mag worden afgeleid uit de derde Bedrijfsbarometer van Ernst & Young, de 'vinger aan de pols' bij bedrijven met 20 tot 1000 medewerkers. Bijna tweederde van de ondervraagden noemt de Nederlandse economie nu gezond, vergeleken met slechts 28 procent in december 2005. Bedrijven zijn echter niet over alles positief. Ondervraagden zijn slecht op de hoogte van zaken als WIA en levensloopregeling. Bovendien lijkt de bereidheid om te investeren maar matig toe te nemen.

Ernst & Young voert dit onderzoek vier keer per jaar uit, samen met Interview-NSS. 'Deze barometer laat zien dat het zelfvertrouwen van bedrijven aanzienlijk is toegenomen én dat het vertrouwen in de economie groeit', zegt Marnix van Rij, partner bij Ernst & Young. 'Wel zien we dat het investeringspatroon vrij constant blijft en dat slechts een derde van de ondervraagden verwacht dat de investeringen de komende twaalf maanden stijgen.'

Bij de bedrijven staan niet alleen maar groene cijfers op de borden over het beleid van de afgelopen jaren. De WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) en levensloopregeling zijn nog lang niet ingeburgerd in het bedrijfsleven. Bijna twee op de drie van de ondervraagden (64 procent) liet weten niet aan de levensloopregeling mee te doen, onder andere omdat ze menen dat die niet gunstig voor hen is (65 procent) of omdat ze al gebruik maken van de spaarloonregeling (47 procent). Als het gaat om de WIA weet maar liefst 38 procent van de ondervraagden niet hoe lang ze door hun werkgever doorbetaald worden bij ziekte. Slechts zestien procent van de ondervraagden heeft een aanvullende WIA-verzekering afgesloten.



Vervelende verrassingen
'Er zijn heel veel wijzigingen over het bedrijfsleven uitgestort', aldus Mans Kuipers, partner bij Ernst & Young. 'De verandering in de ziektekostenverzekering is bij iedereen wel doorgedrongen, maar andere regelingen zijn hoog over gegaan. Dat leidt er onder meer toe dat mensen nog niet helder hebben voor zichzelf wat de financiële consequenties zijn van arbeidsongeschiktheid. En dat kan tot vervelende verrassingen leiden.'

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10