zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Reorganisatie maakt ziek

3 september 2006 - De helft van de Nederlandse werknemers heeft de afgelopen twee jaar een reorganisatie meegemaakt. En dat blijkt aardig wat spanning op de werkvloer op te leveren. Dit blijkt uit onderzoek van Anton Cozijnsen, hoogleraar verandermanagement aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. De bij economen breedgedragen gedachte dat reorganisaties bedrijven gezonder maken, wordt hiermee onderuitgehaald.

Van de 144 onderzochte reorganisaties liep 70 procent uit op een mislukking. 'Na ruim twee jaar blijkt dat de beoogde doelen niet zijn gehaald: op de afdeling wordt bijvoorbeeld helemaal niet efficiënter gewerkt, of is de dienstverlening niet verbeterd', vertelt hij in Psychologie Magazine.

Hij denkt dat dit vooral komt doordat werknemers letterlijk ziek worden van reorganiseren. Een reorganisatie levert een hoop machtspelletjes op, waarvan afschuiven, indekken en roddelen de voornaamste zijn.Advies

Cozijnsen heeft drie adviezen voor reorganiserende bedrijven. In de eerste plaats zouden managers direct openheid van zaken moeten geven. In de tweede plaats zouden werknemers die worden ontslagen zo gauw mogelijk naar huis gestuurd moeten worden. Zij zullen projecten anders slechts saboteren en een goedkopere opvolger inwerken zullen ze ook nalaten. En in de derde plaats zouden mensen die willen mee veranderen, moeten worden beloond.


Bron: Psychologie Magazine, Intermediair
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Jeffry Thiele  |   | 
23-10-2007
 | 
07:35 uur
Ik onderschrijf dit onderzoek. Vaak wordt een reorganisatie begeleid door een (extern)adviesburau, zodat het topmanagment van te voren zichzelf kan vrijwaren, onder het mom tja.... In het verleden heeft de Prof. het woord draaideurcrimminelen gebruikt. M.a.w. als het spannend wordt dan zijn ze net de deur uit en definitief vertrokken om elders dezelfde ontrust te veroorzaken..met wederom alle gevolgen van dien.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10